Potrivit statisticilor, din peste 45.000 de mineri, câți lucrau înainte de 1996 în Valea Jiului, acum au mai ramas în jur de 10.000. Majoritatea s-au pensionat sau au fost disponibilizați, însă în loc să își plângă de milă, minerii au căutat soluții ca să supraviețuiască. Așa au apărut, în ultimii ani, peste 300 de afaceri de familie răspândite prin cartierele din Uricani, Petrila, Aninoasa, Lupeni sau Petroșani.
Strada Unirii din Petroșani poate fi lejer comparată cu un incubator de afaceri. În stânga este un magazin de haine, peste drum este o sală de fitness. Ceva mai în spate este un magazin alimentar, iar in capatul strazii este un pet shop.
După ce a lucrat ca miner preț de 15 ani la Petrila, Nicolae Troană a decis să se retragă și să transforme în afacere pasiunea pentru necuvântătoare. În 2009, a deschis un magazin unde vinde hrană pentru animale de companie. Fostul miner merge deja pe profit și plănuiește ca în scurt timp să deschidă și un salon cosmetic pentru animale de casă. Pentru el, Valea Jiului este un pariu câștigat.
Nu numai mediul de afaceri din Valea Jiului dă semne că își revine, ci și turismul. Mulți specialiști spun că stațiunile montane de aici au ajuns să rivalizeze cu cele de pe Valea Prahovei.
În 1996, Emil Părău a construit prima cabană în stațiunea Straja. Au trecut aproape 20 de ani de atunci, iar în stațiune se regăsesc acum aproape 200 de pensiuni și cabane, cu peste 500 de angajaţi. Straja este văzută acum ca una dintre perlele Carpaților Meridionali, iar lucrurile par să nu se oprească aici.
La Universitatea din Petroșani peste 4500 de studenți învață zi de zi cum să devină antreprenori sau ingineri de calibru în industria auto, mecanică sau metalurgică. Tinerii care vin aici din toate colțurile țării au de ales între 25 de specializări.
Valea Jiului încearcă să își recapete strălucirea de odinioară. Regionalizarea, cred experţii, va deschide, practic, porţile unor investiţii cu fonduri europene şi astfel vor fi create noi locuri de muncă.