RAPORT DE ȚARĂ. Tradițiile se păstrează la Galați

Data publicării:
nave galati 1

Constantin Caramatescu a văzut o mare oportunitate din poziția geografică a județului, aşa că în 1994 a înfiinţat o firmă de construit ambarcaţiuni. Fiul său, Adrian, acum în vârstă de 34 de ani, a preluat businessul în 2001, după absolvirea Facultăţii de Nave din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Noi ne adresăm unui segment mai practic de clienți. Nu încercăm să atingem luxul, ci pescarii amatori sau pescarii profesioniști care încearcă să o performanță mai mare din ambarcațiunile pe care le folosesc, să petreacă mai puțin timp reparându-le și mai mult pescuind”, spune Adrian Caramatescu, producător de ambarcațiuni.

Atelierul în care se construiesc ambarcațiunile se întinde pe 1.000 de metri pătrați, iar suprafața toală destinată acestei afaceri este de 2.150 de metri pătrați. Criza economică nu l-a ocolit pe constructor.

„Am încercat să rămânem pe piață diminuând profitul și să păstrăm cât de cât echipa de lucru. Avem în momentul de față 16 angajați. Am avut la un moment dat un maximum de 32, însă ulterior a trebuit să ne adaptăm la situația existentă pe piață”, explică Adrian Caramatescu.

Braga autentică, încă produsă la Galați

Tot în Galați mai rezistă unul dintre puținii producători de bragă autenticî. Gheorghe Zmeu a devenit cofetar în anii 60. Rețeta de bragă i-a fost încredințată de un cofetar turc. A păstrat-o și după Revoluție, când s-a privatizat, iar acum este unul dintre puținii producîtori care mai comercializează răcoritoarea băutură. Notorietatea bragii a scăzut dramatic după Revoluție, odată cu apariția băuturilor răcoritoare carbogazoase.

„Este o băutură răcoritoare foarte bună, naturală... Se produce din materie primă: făină, făină de mei, zahăr, miere de albine, un produs natural. Facem în jur de două, trei sute de litri pe zi”, explică Gheorghe Zmeu, producător de bragă.

„Înainte de Revoluție făceam câte patru, cinci sute de litri. Aveam pe strada Bălcescu o brăgărie. Numai acolo vindeam o mie de litri pe zi. Era doi lei litrul, cum era înainte, iar lumea lua un litru de bragă și un covrig și nu mai știa ce înseamnă foamea. Se vindea foarte mult. Cu timpul o să revenim de unde am plecat, pentru că toate lumea vede că e un produs natural, bun. O să meargă mai departe. Asta nu va dispărea!”, este de părere Gheorghe Zmeu.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gata cu vremea frumoasă! Încep ploile şi vijeliile, temperaturile scad brusc
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
Zoli Toth de la Sistem a divorțat în mare discreție de mama fetelor lui: Nu a fost tot timpul lapte și miere...
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Dalma Maradona a dezvăluit ce mirosea în camera în care a murit celebrul său tată: Era inumană!
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
Cum arată elefantul cu cei mai mari colți. Fildeșii săi impunători au peste 50 de kilograme
Film Now
Sami, ironică la adresa lui Charlie Sheen, pentru comentariile legate de droguri. Motivul pentru care nu...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...