RAPORT DE ȚARĂ. Supa de chimen și bulzul de Bran, printre tradițiile gastronomice ale Brașovului

Data publicării:
15032013 20brasov 20gastronomie-55030

Despre saşi se ştie că s-au stabilit pe teritoriul ţării noastre pe la mijlocul secolului al XII-lea, în sudul şi în nord-estul Transilvaniei. Au ridicat aşezări fortificate, devenite mai târziu adevărate oraşe ale unor comunități puternice. Dar parca nicio amprentă nu a fost mai durabilă decat cea gastronomică.

Turistul care vine vrea să şi guste specialităţile culinare, iar aici la noi în judeţul Braşov, în Transilvania în general, este o multitudine culinară care se regăseşte, deoarece avem specialităţi germane săseşti, specialităţi maghiare, avem specialităţi româneşti tradiţionale", spune Cristian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Turistică Braşov.

Chimenul este foarte folosit în terapeutica naturistă, dar e și mai apreciat în casele săsești, unde este ingredientul principal al supei tradiţionale. Supa de chimen era preparată cel mai des de saşii care locuiau la ţară. În ziua de astăzi supa de chimen mai este întâlnită în puţine case sau în restaurante cu specific tradiţional. Folosit foarte mult în Germania, chimenul combinat cu ceapă dă gustul desăvârşit al tradiţionalei supe de chimen. Se poate servi simplă sau cu câteva crutoane.

Şi Tigaia Sasului este recunoscută și apreciată în Transilvania. Făcută din cotlet de porc şi piept de pui la grătar, cu un delicios sos brun cu ceapă, ardei, ciuperci, şi garnisit cu cartofi chips şi castraveţi muraţi, toate acestea sunt servite chiar în tigaia bucătarului. Modul de servire, dar mai ales gustul delicateselor atrage an de an mii de turişti în Transilvania.

„De obicei turiştii doresc să descopere reţete care se găteau în acea regiune, mai de mult şi sunt încântaţi de această idee. Noi am încercat să păstram rețete tradiționale săsești în meniu și vom introduce și mai multe pe viitor cu ajutorul sașilor de aici din localitate”, spune Axente Neagu, managerul unui restaurant cu specific tradiţional.

În bucătăria săsească tradiţională mai sunt recunoscute mâncăruri precum varza cu ciolan, ciorba cu găluşte de ficat sau conopidă săsească gratinată. Dar nu există turist care să fi ajuns la Bran şi să nu fi gustat din brânza în coajă de brad şi din bulzul ciobănesc preparat ca la stână. Reţeta e simplă, dacă ai ingredientele originale.

Chiar dacă se prepară în multe restaurante din Romania, patria bulzului e la Bran. Preparatul trebuie savurat cu ceapă roşie şi se gătește după o reţetă unică în ţară, de sătenii din Sohodol - Bran, unde brânza de burduf e preparată la stână, iar aroma de brad îi dă o savoare deosebită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis să...
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Sean „Diddy” Combs: „Este ceea ce am spus de...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Salma Hayek, imaginile care au făcut furori printre fani: „Nicole Kidman are doar zece, ești grozavă!”...
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului