La fabrica de la Falcău din Suceava se prelucrează acum aproape 2.000 de metri cubi de cherestea pe lună. A avut și perioade mai bune. Austriecii au simțit potențialul pe care îl oferă zona și au ridicat fabrica de la granita cu Ucraina in 1870.
Până acum câțiva ani, fabrica de la Falcău asigura aproape 7% din necesarul de cherestea al României.
„A fost una din cele mai mari fabrici de cherestea din țară. În anii 2000 s-a privatizat. În perioada dinainte s-a făcut export și în Austria, și în Germania, și în Italia, China și Grecia. Acum, cred că mai mult merge pe țările arabe”, afirmă Viorel Melen, primarul comunei Brodina.
Din Europa nu mai vin nici comenzi și nu mai sunt nici locuri de muncă în domeniu pentru români .
Dar Emiratele Arabe sunt în plină dezvoltare, iar dezvoltatorii imobiliari nu sunt nici foarte exigenți în privința calității materiei prime. Cheresteaua este transportată până la Constanța cu tirul și de acolo se încarcă în vapoare cu destinația Emirate.
De altfel, toţi cei care au afaceri în industria lemnului sunt nevoiți să se adapteze piețelor externe. Nu doar criza a creat dificultăți. Și dacă, în vremurile bune, fabrica de la Falcău prelucra 10 mii de metri cubi de lemn pe lună, anul trecut, aceeași cantitate a fost tăiată ilegal din pădurile Sucevei.
Deși județul este pe primul loc în țară la tăieri ilegale, autoritățile consideră că nu sunt motive de îngrijorare și că fenomenul este în scădere.
„Avem o exploatare controlată, avem o exploatare în condițiile legii și, sigur, în continuare supraveghem împreună cu Direcția Silvică, cu specialist din IPJ, jandarmi, care au atribuții legate de gestiunea fondului silvic”, spune Florin Sinescu, prefectul județului Suceava
Numai anul trecut, în Suceava au fost identificate 250 infracțiuni care au vizat tăierile ilegale.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.