Alina are 23 de ani și face un masterat în sisteme informatice la Facultatea de Economie şi Gestionarea Afacerilor din Iaşi. Acum face un stadiu de pregătire în departamentul de server-reţea al facultăţii.
„Sunt 150, chiar 200 de calculatoare de care trebuie să avem grijă, de administrarea serverelor, de tot absolut”, spune Alina Calu.
Dezvoltarea pieţei IT în România a fost pentru ea ocazia să înveţe chiar de la specialiştii Microsoft. De altfel, firmele IT îşi recrutează din ce în ce mai des viitorii angajaţi chiar de pe băncile facultăţilor românești, iar ca să fie bine pregătiţi le oferă posibilitatea de a face pregătire sau practică direct în companie.
„Firmele cu care lucrăm noi au înţeles foarte bine că studentul pe care îl iei şi îl angajezi se obişnuieşte cu ritmul tău de lucru, mediul tău, stilul tău, cu procedurile interne, cu oamenii, cu locurile şi intră direct productivi după ce termină facultatea”, afirmă Valerică Greavu, lector universitar şi consultant Microsoft.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
Universităţile din Iaşi sunt renumite la nivel mondial pentru performanţele studenţilor la concursurile din domeniul IT. Rezultatele se văd apoi şi când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Iar la Iaşi oferta este generoasă. Marile companii au înțeles acest lucru și multe au ales să-și deschidă birouri chiar aici, de unde își pot lua direct oamenii.
Companii mari au deschis puncte de lucru
Cel mai mare retailer online la nivel mondial, Amazon.com a deschis şi el la Iaşi un punct de lucru încă din anul 2005. Echipa este dedicată dezvoltării platformei Amazon, dar are şi un departament care oferă suport tehnic pentru Europa.
Ness Technologies, furnizor global de servicii şi solutii IT şi consultanţă de afaceri, are și el o bază în Iași.
„Avem aici cinci universităţi de stat, încă vreo șapte, dacă nu mai multe particulare. 75.000 de studenţi, deci suficient material uman, care să ne ajute să deservim clienţii”, declară Octavian Tănase, director de dezvoltare Ness.
Centrul de la Iaşi se alătură celor din India, America de Nord, Slovacia, Singapore şi Israel.
Endava este o altă companie internaţională specializată în IT, care a ales Iașul pentru extindere.
„Avem peste 1.000 de angajaţi la nivel de grup, cu sediul central la Londra. În România suntem 660, în Iaşi 225”, spune Andrei Postache, reprezentant Endava Iași.
IT-iştii sunt printre cel mai bine plătiţi angajaţi din România
Salariul de debut porneşte de la 600 de euro net pe lună, în timp ce un specialist senior în domeniu poate câştiga şi 4.000 de euro net lunar.
Industria de IT este, de altfel, şi unul dintre sectoarele în care salariul angajaţilor a înregistrat printre cele mai mari creşteri în ultimii ani, de peste 60% în 2012 faţă de anul 2008.
Tinerii talentati sunt vânaţi de companiile străine care le oferă mai multe oportunităţi, dar fie că vorbim de un loc de muncă în ţară sau în străinătate, firmele internaţionale din sectorul IT sunt severe în selecţia viitorilor angajaţi.
Între 5.000 şi 8.000 de specialişti IT sunt angajaţi în fiecare an în România. Potrivit statisticilor, doar în Iaşi sunt aproximativ 4.000. Printre avantajele Iaşului pentru susţinerea dezvoltarii sectorului IT se numără pe lângă universitaţile locale, şi disponibilitatea spaţiilor de birouri şi infrastructura de comunicaţii, care include şi accesul la Internet, orașul fiind pe locul 75 în topul oraselor din lume ca viteza a conexiunilor la Internet.