În 2005, la Negrești se tăia panglica unui spital modern, dotat cu 120 de paturi. Patru ani mai târziu, printr-o decizie a Guvernului, unitatea sanitară la care apelau peste 40.000 de suflete a fost închisă. Prin hotărâre de Consiliu Local clădirea a fost dată unei firme din sistemul sanitar privat din Bucuresti pentru următorii ani. Numai ca, în loc să funcționeze ca spital, clădirea zace în paragină.
„Oamenii sunt nevoiți să se deplaseze 50-60 de kilometri la Vaslui și există pericolul, și au fost chiar situații, când nu au mai ajuns oamenii să primească asistență medicală. Acum suntem în instanță cu firma din București care a concesionat de la fostul Consiliul Local spitalul pentru 15 ani. A fost din punctul meu de vedere una din cele mai proaste decizii care a putut fi luată”, susține Vasile Voicu, primarul orașului Negrești.
Nu doar autoritățile din Negrești au mari dureri de cap când vine vorba de sistemul sanitar. Reședința de județ, municipiul Vaslui, nu are acoperite nici măcar trei sferturi din necesarul de personal. Managerul unității sanitare visează și noaptea cifrele care îi confirmă dezastrul din spital.
„Ca medici avem normate un număr de 212 posturi, dintre care avem ocupate 144, deci ar mai fi necesar un număr de 68 de medici. Ca și personal mediu sanitar avem normat 693 de posturi, dintre care sunt ocupate 505, deci ar mai fi nevoie de 188 de asistente medicale”, spune Smaranda Rinder, managerul Spitalului Județean Vaslui.
Totuși, speranță există. În câteva luni se va finaliza investiția de 14 milioane de euro pentru modernizarea spitalului. În Bârlad, însă, la o populație de aproximativ 70.000 de persoane există două spitale cu 1.100 de paturi, în care sunt tratați anual peste 200.000 de pacienți.
„Eu îmi doresc ca actul medical să fie făcut la nivel occidental, la nivel civilizat. Din nefericire, lipsa banilor face ca actul medical să aibă de suferit nu doar în Barlad ci în toată țara”, spune Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad.
Autoritățile județului par a fi legate de mâini și picioare atunci când vine vorba de sănătatea semenilor. Lipsa banilor, dar și imposibilitatea de a angaja asistenți sau doctori par a fi principalele două mari probleme.
„Avem o lipsă mare de specialiști în anumite domenii, diabetologi, medici de ATI, deci anesteziștii. Anul trecut chiar am avut o problemă serioasă. Am cerut ajutorul județelor din vecinătate, Iașul și Neamțul, care au trimis specialiști si au lucrat câte o perioadă aici”, afirmă Radu Renga, prefectul județului.
„Facem eforturi să atragem medici de calitate bine pregătiți. Facem eforturi, noi, Consiliul Județean, să construim locuințe și pentru a le oferi cu o chirie rezonabilă, pentru a-i fixa aici și a-i determina să părăsească zonele rezidențiale în care se află acum”, spune și Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui.
Deocamdată, visele șefilor din Vaslui de a avea un sistem sanitar occidental se regăsește doar pe hârtie. Foi care se plimbă între ministere și care, de cele mai multe ori, sunt refuzate. Motivele sunt multe - nu sunt bani pentru construirea de spitale, nu sunt locuri libere pentru medici, iar banii de medicamente vin în funcție de priorități.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.