„Este o zona complexa si din punct de vedere spiritual, al tradițiilor folclorice. În același timp și economic, chiar dacă Bacăul de azi nu mai seamănă cu Bacăul de acum 20 de ani, când era una dintre cele mai mari puteri economice ale țării și dădea aproape 2% din PIB-ul Romaniei”, explică Brăneanu Dumitru, vicepreședintele CJ Bacău.
În materie de afaceri, Bacăul se poate mândri cu doi mari piloni din industria alimentară și nu numai. Cu o cifră de afaceri de aproape 200 de milioane de dolari pe an și cu peste 2000 de angajați, Agricola este una dintre cele mai mari companii din țară care produce carne de pui.
„Prin 1992, când s-a constituit Agricola, erau aproximativ 4500 de oameni și făcea o producție în echivalentul a 55 de milioane de dolari. Acum suntem vreo 2500, mai puțini, productivitatea a început să crească pentru că ne obligă industria”, a explicat directorul.
Lider național pe piața de paste făinoase și unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul morăritului și panificației, societatea Pambac activează în Bacău. Lider național este și Aerostar, o fabrică de avioane înființată în anul 1953 la Bacău, privatizată în 2000.
Bacăul, orașul unde au prins viață cele mai mari creații bacoviene, păstrează urmele poetului. „Cea mai mare parte a creației sale Bacovia a făcut-o aici, la Bacău”, spune Tincuța Bernevic, referent Casa lui George Bacovia.
Izvoarele de la Slănic Moldova
Botezat și Perla Moldovei, orașul Slănic Moldova este recunoscut pentru izvoarele sale cu efect terapeutic. Specialiștii spun că apele minerale de aici sunt asemănătoare cu cele de la Karlovy Vary, Vichy sau Aix-les-Bains. La 18 kilometri de Slănic Moldova se află o altă stațiune balneară: Târgu Ocna, recunoscută pentru exploatările miniere care s-au facut de-a lungul anilor și care încă se mai practică. La o aruncătură de băț de centrul orașului se află Salina, fosta mină Trotuș. Săpată în sare la peste 200 de metri adâncime, salina oferă vizitatorilor săi un climat numai bun pentru tratatrea afecțiunilor respiratorii.
Tot aici se află și prima biserică ortodoxă din țară, construită în subteran, din sare.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.