De saramura pescărească fiecare român a auzit. Dar gustată aici, în Teleorman, ai senzaţia că ai găsit locul unde s-a inventat reţeta.
Ion Codrea este un bucătar care a ajuns să gătească de nevoie. De loc din Turnu Măgurele, de mic a început să experimenteze reţete ca să-şi ajute părinţii, fără să se gândească la faptul că peste timp va deveni cel mai cunoscut bucătar al judeţului.
Dorinţa de a inventa şi de a îmbunătăţi reţete l-a făcut să descopere saramura pescărească într-o formă adaptată.
„Eu am preluat de la bunica ceva, de la mama ceva. Eram odată în Deltă. Am făcut o comparaţie și îi lipsea gustul ăla, un gust al meu. M-am întors şi am pus în practică. Din două reţete eu trebuie să scot una care să mă reprezinte”, a afirmat Ion Codrea, bucătar şi managerul unui restaurant.
Secretele tradiţionale ale oamenilor apropiaţi de Dunăre au dus la desăvârşire o saramură care te încântă cu aroma unică şi gustul inconfundabil.
Pentru pregătirea unui astfel de preparat, bucătării din Teleorman au un adevărat ritual. Ţin morţiş ca ingredientele să fie numai proaspete, iar legumele şi verdeţurile înainte de preparare, vreme îndelungată, stau la afumat pentru a da o savoare nemaiîntâlnită.
Dacă pestele a început să sfârâie pe grătar, atunci maieștrii bucătăriei ştiu că nu mai au mult timp pentru a prepara punctul de rezistanta: saramura.
Deşi vorbim de o atenţie deosebită pentru a face saramură, maeştrii bucătari ne atrag atenţia că la o aşa delicatesă, mămăligă nu are cum să lipsească. Dar şi ea trebuie să fie deosebită.
La final, întreaga trudă de peste o oră din bucătărie trebuie răsplătită cu complimente pentru degustarea unei saramuri care aici în Teleorman are un gust unic.