Un lucru specific zonei este că multe gospodine fac pâinea în casă.
Așezat pe drumul dintre Caracal și Corabia, Vădăstrița este un sat al Dunării a cărui viață e strâns legată de cea a fluviului. Așa că din bucătăria tradițională a locului nu putea lipsi saramura de pește. Și cum nu sunt două bordeie cu aceleași obiceie, nici rețeta de la Vădăstrița nu se aseamănă cu nicio altă rețetă de saramură.
Niculiţa Rădoi a acceptat să dezvăluie secretul saramurii de peşte cu ardei copt. Şi-a luat-o pe mama ei ca ajutor bucătar şi, după ce s-au îmbrăcat în costume populare, s-au apucat de gătit. După ce toate ingredientele au fost pregătite, peştele se pune la prăjit şi se pregăteşte saramura.
Pentru ca saramura să poată fi servită tradiţional, de pe masa celor două femei nu a putut lipsi pâinea în ţest.
Saramura de peşte nu este însă singura delicatesă care îi face renumiţi în judeţul Olt pe localnicii din Vădăstriţa. „Bucătăria tradițională are un meniu divers. Suntem însă în perioada postului Paștelui și putem vorbi despre urzicile îngroșate, ciorba de păstăi, saramura de pește”, a explicat Melania Velica, referent cultural.