Pontenţialul turistic al zonei i-ar face invidioşi până şi pe austrieci. Aceste locuri unice sunt însă prea puţin preţuite şi exploatate.
Munţii Rodnei ascund pe valea Someşului Mare o staţiune balneoclimaterică unică în România. Cele opt izvoare minerale din Sângeorz-Băi atrag în fiecare an mii de turişti care se află în căutarea unui leac natural pentru afecţiunile hepato-biliare.
Prima bază de tratament şi primele hoteluri au fost construite în Sângeorz- Băi la începutul aniilor 1970.
„Întreaga staţiune era vizitată, în perioada ei de glorie, între 12 şi 18 zile”, a afirmat Roland Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi.
În Sângeorz-Băi nu s-au schimbat foarte multe. Cu ajutorul fondurilor europene, autorităţile locale au asfaltat drumurile din staţiune, dar hotelurile şi baza de tratament au avut parte de prea puţine intervenţii în ultimii 20 de ani. Apa cu proprietăţi curative nu şi-a pierdut însă de tot faima.
La o oră de mers cu maşina de Sângeorz-Băi se află un alt loc parcă desprins din poveste, pe care prea puțini îl cunosc - lacul Colibiţa. Situat în Munţii Călimani lacul artifical de acumulare a devenit încă de la formare una dintre principalele zone turistice din Bistriţa-Năsăud. Cu toate că de atunci au trecut zeci de ani din punct de vedere turistic lacul Colibiţa ar avea mult mai multe de oferit.
Din cauza concentraţiei mari de ozon şi ioni de iod, aerul de la Colibiţa este asemănat cu cel de pe Mont Blanc, cel mai înalt munte din Alpi.
La 20 de kilometri de cel mai mare lac din Bistriţa-Năsăud se află castelul lui Dracula din Pasul Tihuţa, poate cel mai cunoscut loc din Romania. Peste 10.000 de turişti sunt atraşi în fiecare an de locurile despre care Bram Stoker a scris în celebrul roman "Dracula".
În fiecare an de Halloween toate cele 66 de camere ale castelului Dracula sunt rezervate de turişti din Statele Unite ale Americii. Tocmai acest număr mare de turişti a convins autoritatile sa treaca la treaba. Impreună cu judeţul Suceava se lucreaza la realizarea unei strategii de turism pentru întreaga zonă.
În judeţul Bistriţa-Năsăud ajung în fiecare an peste 50.000 de turişti. Cei mai mulţi dintre ei sunt români.