În cinstea popularului tubercul, la Râşca este organizat an de an un festival care promovează soiurile autohtone de cartof şi tehnologii de cultură a plantei.
Tot în judeţul Cluj, comunele din zona oraşului Turda sunt renumite pentru ceapa roşie. Este un soi care creşte doar în această zonă a ţării, datorită proprietăţilor solului. Recunoscută pentru aroma specifică şi gustul uşor dulceag, ceapa roşie de Turda a ajuns chiar şi în Cartea Recordurilor.
La aproape 100 de kilometri de Râșca, în zona de câmpie a judeţului Cluj, locuitorii comunei Mihai Viteazu cultivă de generaţii întregi un alt produs renumit pentru Transilvania: ceapa roşie de Arieş. Din păcate, populaţia a îmbătrânit şi puţini tineri au preluat de la părinţi sau bunici această ocupaţie.
Comuna clujeană Râşca este situată la peste 1.000 de metri în Munțîi Gilăului și are o vechime de peste 400 de ani. Potrivit atestărilor istorice, încă de la început, țăranii de aici se îndeletniceau cu cultivarea cartofilor. I-a ajutat solul nisipos, cu foarte mult humus, numai bun pentru cultivarea acestei legume.
Un avantaj al zonei este altitudinea, care ține departe gândacii de Colorado, principalii dăunători ai cartofului.
Anual, în fiecare gospodărie din Râșca se recoltează câte 8-10 tone de cartofi. În ultimii ani însă, agricultorii au rămas cu cartofii ecologici în pivnițe. Ei spun că e greu să facă față importului de legume practicat de supermarketuri și că au ajuns să iși vândă produsele la prețuri de nimic.
Autoritățile locale încearcă de mai bine 12 ani să obțină de la Guvern fonduri pentru crearea unui centru de colectare colectivă, însă fără succes. Între timp, agricultorii au venit cu propriile soluții.
Deși a studiat ingineria la Cluj-Napoca și avea o carieră în față, Noj Laszlo a hotărât să renunțe la viața de oraș și să se apuce de agricultură în comuna Mihai Viteazu. La început a scos profit bun, dar spune că în ultimii ani ceapa autohtonă se vinde tot mai greu.
Mai mult succes par să aibă bătrânii care ies pe marginea drumului să iși vândă legumele cultivate în grădină.
În încercarea de a-i ajuta pe agricultori, mai multe ONG-uri din Turda organizează acțiuni de popularizare a produsului. Unul dintre oamenii implicați în aceste activități este Marta Pozsonyi. Alături de ea, în 2008, turdenii au dus ceapa roșie în Cartea Recordurilor, după ce au realizat cea mai lungă împletitură cu ceapă din lume.
„S-a lucrat o săptămâna întreagă, s-au folosit 12 tone de ceapă, 30 de oameni din satele de lângă Turda, Mihai Viteazu, Cornești, Moldovenești”, a explicat Marta Pozsonyi, preşedintele asociaţiei Slow Food Turda.
Acum, Marta Pozsonyi încearcă să creeze noi rețete culinare pe bază de ceapă roșie de Arieș, tot cu scopul promovării produsului autohton.
„Aşa am ajuns să facem dulceaţă de ceapă, un produs care în momentul de faţă este mai renumit în străinătate decât la noi, dar este un proces de educaţie”, a mai spus Marta Pozsonyi.
Ceapa roşie de Turda şi cartoful de Râşca au fost incluse în proiectul Consiliului Judeţean Cluj „Produs original din Transilvania", alături de ridichile de Apahida şi măceşele de Sâncraiu. Demarat în 2012, programul îşi propune atragerea turiştilor în zonă prin promovarea produselor judeţului Cluj.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.