RAPORT DE ȚARĂ. Prințul Charles s-a îndrăgostit de Micloșoara, satul renăscut din cenușă

Data publicării:
05042013 20covasna-58884

Pentru turiștii străini, Micloșoara este mai cunoscută decît Bucureștiul. Și asta datorită contelui Tibor Kalnoky. Descendent al unei vechi familii de aristocrați transilvăneni, Kalnoky a reușit să reînvie o localitate sortită anonimatului și degradării. Născut și crescut în Franța, tânărul conte s-a întors în țara lui de suflet și a început procesul de redobindindire a proprietăților familiei. Visul lui era să redea clădirilor viață și strălucirea de altădată.

„Familia mea s-a întors aici, în România, în anii '90, în 1997 cred, și primul pas a fost să restaurăm o casă pentru noi, pentru familie. Este prima casă pe care am renovat-o și au venit musafiri din familie. Au venit mai mulți și, după doi ani, casa noastră nu a fost suficientă și am făcut încă o casă pentru musafiri”, povestește contele Tibor Kalnoky.

„Și încă peste doi ani, cu copiii din sat, copiii noștri, ne-am hotărât să mergem mai departe la Valea Crișului, care este un alt sat în care familia mea a fost, pentru că este mai aproape de orașul Sfântul Gheorghe, pentru școală. Am lăsat aici totul cum era, pentru familie și am deschis-o pentru oaspeți, pentru musafiri. Și de aici a pornit, să zicem, afacerea de la Micloșoara, cu case de oaspeți. Acum sunt cam patru sau șase case și conacul. Încă sunt la restaurare. Cu clădiri vechi este așa, că niciodată nu veți fi gata, trebuie ceva de făcut întotdeauna”, mai spune contele.

Bun gust și simplitate

Pentru străini, Micloșoara este locul în care parcă timpul s-a oprit în loc. Toate sunt rânduite, toate au un sens și excelează prin bun gust și simplitate. Viața curge într-un ritm patriarhal.

„Știți că în străinătate, din când în când, este o presă mai negativă pentru România și noi încercăm aici cu turismul să arătăm cum este România adevărată. Identitatea noastră nu contează dacă este maghiară sau română, este o identitate comună și mare parte din identitatea României este apropierea cu natura”, mai spune Tibor Kalnoky.

„La noi gătim local. Gătim ce se găsește în sat, ce se găsește aici în localitate. Este mai simplu, dar este autentic local. Nu este ceva din Paris sau din Londra, aveți aici ce se mănâncă și în sat duminica”, explică el.

Contele a renovat conacul familiei și câteva dintre casele sasesti, vechi de peste o sută de ani. A ținut la detalii și restaurarea s-a făcut numai cu materiale tradiționale, lemn și cărămidă. Din respect pentru trecut și pentru istorie, Kalnoky nu a lăsat nimic la voia întâmplării.

Familia contelui și-a recuperat proprietățile, dar peste ele a trecut timpul și mai ales distrugerile făcute de regimul comunist. În ciuda orânduirilor potrivnice, vechile conace și-au păstrat aura nobiliară, măreția de altădată.

„Conacele au fost distruse. Totalmente distruse, au rămas numai schelete. Și din cauza asta am apucat să fac ceva să păstrăm viața de țară. Acum deja ne apucăm și de treabă cu conacele. Sunt mai mari, sunt total dărâmate, este o treabă mult mai dificilă și niciodată nu va fi cum a fost. Dar cu casele țărănești putem să păstrăm o originalitate și o autenticitate într-adevăr”, spune contele Kalnoky.

Primul sătean vizitat de prinț

Alteța Sa Regală, Charles, Prințul de Walles, este îndrăgostit de Micloșoara și de oamenii ei. Mihai Kovaks este din partea locului și chiar dacă a mai fost plecat și la oraș să lucreze, s-a întors acasă și a revenit la stilul de viață tradițional. El a fost primul sătean pe care l-a vizitat prințul Charles.

„A fost și pe la mine pe aici, am servit cu palinka, cu gogoși și pe urmă am făcut poze, pe urmă a luat bun rămas și a plecat”, își amintește săteanul.

România autentică, cea în care crede contele Kalnoky, l-a cucerit total pe prințul Charles. Alteța Sa s-a implicat mult în dezvoltarea zonei și a început să cumpere proprietăți în zonă. Mai întâi la Viscri, apoi la Valea Zălanului.

Uneori trebuie să vină cineva din străinătate ca să ne arate ce locuri frumoase avem, ce clădiri fermecătoare, ce potențial turistic, câta istorie și ce trecut. Contele rămîne omul care-a transformat ruina în palat, cel care schimbă zi de zi imaginea României prin fapte și cu vorbe puține.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...