Situat în partea de nord-vest a României, Bihorul este străbătut de râurile Barcău, Crişul Repede şi Crişul Negru. Multă vreme poartă de intrare în Occident, Oradea a stat la granița intereselor a două imperii, Habsburgic și Otoman. Deseori râvnit pentru importanța sa economică, orașul de pe Crișul Repede a fost totodată un bastion cultural al curții vieneze. Ca o recunoaștere a importanței sale, orașul găzduiește cel mai important complex baroc din estul Europei.
Puternic industrializată înainte de 1989, Oradea a pierdut în ultimii ani mai multe fabrici de mare calibru. Azi, autoritățile încearcă revigorarea zonei prin înființarea parcului industrial în 2008.
„Cred că ar trebui să spunem că e un județ care poate mult mai mult, un județ în creștere, apoi un județ cu probleme multe de rezolvat și a treia un județ dinamic”, afirmă Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
În Beiuş, principala bogăţie a orașului este resursa de apă geotermală; este singurul oraș din România încălzit majoritar cu apă geotermală, iar asta se reflectă în prețul pentru încălzire, cel mai mic din toată țara. Beiușul a reprezentat principalul centru de cultură, economic şi comercial al zonei de sud al judeţului Bihor.
„Fiind un oraș mic, dacă ieși pe terasă, cum spunem noi, sau la o cofetărie, riști în ghilimele spus să te întâlnești cu un prieten și să stai la un pahar de vorbe”, spune profesorul Traian Bodea.
Multă vreme i s-a spus orașul florillor, un nume predestinat parcă pentru o urbe care ascunde o intimitate și o frumusețe a unor timpuri apuse. Orașul Marghita este o continuă surpriză pentru cei care ajung aici, nu doar datorită oamenilor, ci și a unei intimități aparte a acestei mici localități. Nenumărate biserici, clădiri vechi și noi împletite parcă într-o conexiune a unui timp pe care ne-ar fi greu să-l stabilim. Ceea ce surprinde este faptul că marghitenii se consideră o mare familie. Oamenii se întâlnesc, deapănă amintiri sau își oferă ajutor necondiționat.
În 1998, Aleșdul a fost declarat zonă defavorizată, statut care i-a permis să atragă noi investiții în industria ușoară. Au fost create astfel noi locuri de muncă pentru cei rămași fără slujbă în urma crizei din industria materialelor extractive. Până atunci, industria specifică zonei era cea a materialelor de construcții, în special ciment, var și produse refractare. Zona beneficiază de un important potențial turistic și sportiv evidențiat prin existența unor resurse naturale ca izvorul de ape minerale din localitatea Pădurea Neagra și apă termală.
Poate cea mai mare bogăție a acestor meleaguri este îmbinarea armonioasă a formelor de relief. Bihorul dispune de bogate resurse de ape geotermale și minerale, de un relief carstic complex, cu peisaje care îți taie respirația.
La începutul anului 2010, descoperirea senzațională făcută de un grup de speologi români într-o micuță peșteră de pe Valea Sighiștelului, la doar câțiva kilometri de orașul bihorean Stei uimea o lume întreagă. Într-o galerie mai înaltă, ferită de viituri, cei cinci speologi au observat că pereții peșterii sunt gravati cu desene dintr-o altă lume.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.