În ultimii patru ani, mii de oameni şi-au găsit un loc de muncă iar în bugetul local au intrat bani frumoşi din taxele şi impozitele plătite de investitori. Administraţia orădeană negociază acum cu alte companii pentru care a înfiinţat un al doilea parc industrial în oraş.
În 2008, administraţia orădeană a atras 26 de milioane de lei din fonduri europene pentru amenajarea unui parc industrial. Au urmat apoi negocieri intense cu mai multe companii străine pentru a le motiva să-şi extindă afacerile în Oradea.
Facilităţile oferite au fost greu de refuzat de către investitori.
„Simplificarea procedurilor administrative, urgentarea termenelor de eliberare a avizelor şi autorizaţiilor. De exemplu, în Oradea autorizaţia de construcţie se poate obţine într-un termen de maxim 15 zile de la depunerea documemtatiei complete”, spune Delia Ungur, administratorul parcului industrial din Oradea.
Cea mai mare investiţie în ultimii 20 de ani în Oradea este cea a companiei americane Emerson.
„În momentul de faţă preconizăm o investiţie de minim 50 de milioane de dolari şi un număr de 1500 de angajaţi”, spune Călin Banciu, directorul Emerson România.
O investiţie la fel de importantă este cea a italienilor de la Faist Mekatronic, care au dezvoltat în Oradea o afacere de 25 de milioane de euro. Compania care produce piese pentru antenele de telefonie mobilă a angajat 670 de persoane şi toată marfă merge la export.
„Aceste investiţii aduc acea plusvaloare de care avem nevoie că municipalitate, cele câteva mii de locuri de muncă pe care preconizăm a fi înfiinţate, undeva la 5.000 după ce finalizăm ocuparea tuturor parcurilor industriale”, afirmă Ovidiu Mureşan, viceprimarul municipiului Oradea.
Nu există luna în care companiile străine localizate în parcul industrial din Oradea să nu trimită către AJOFM Bihor cereri pentru angajare de personal.
În primul parc industrial din Oradea îşi desfăşoară activitatea 30 de companii iar pentru cel de-al doilea au fost semnate 16 contracte. Administraţia orădeană se gândeşte să mai deschidă încă un parc industrial astfel încât numărul investitorilor să cresaca în următorii ani iar şomajul să scadă.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.