Lui Florian Colea, din Moroieni, i s-a dus vestea până la Vatican. Noul papă a comandat deja câteva icoane pictate de artistul dâmboviţean, în vârstă de 63 de ani, care trăieşte la Târgovişte. De altfel, legătura pictorului cu Vaticanul datează de câţiva ani buni.
„Cea mai valoroasă este o icoană împărătească pe lemn, care a ajuns la Vatican. E expusă în sala presei”, spune Florin Colea.
Pentru o astfel de icoană, cardinalii de la Vatican plătesc 400 de euro. Lemnul este pregătit cu atenţie şi tratat cu o soluţie specială de cel puţin patru ori. Peste aceste straturi se lipeşte cu grijă foiţa de aur, fără absolut nicio cută. După aceste operaţiuni începe o muncă şi mai migăloasă. Fiecare detaliu contează enorm şi de aceea, la o astfel de icoană se poate munci şi câteva luni. Fiecare zi de lucru începe însă, obligatoriu cu o rugăciune sau măcar o cruce.
Plăcinta sârbească, delicatesa dincomunitatea bulgară de la Băleni
Cât despre specialităţile culinare, dâmbovițenii sunt neîntrecuţi. La lista de mâncăruri tradiţionale, pe care le gătesc ca la carte, se adaugă fel de fel de delicatese împrumutate de la etniile care şi-au găsit cămin pe meleagurile acestea. Printre ele, plăcinta sârbească, o delicatesă gătită de comunitatea bulgară de la Băleni, zonă renumită şi pentru producţia de legume. Prepararea ei a fost transmisă din generaţie în generaţie şi în urmă cu câţiva ani, era desertul de bază pe mesele nuntaşilor. Ingredientul principal este brânza.
Fiecare gospodină are rețeta proprie. Pentru prepararea ei, este nevoie de aproximativ o jumătate de kilogram de cocă frământată, care se taie în cinci bucăți. Aceste bucăți de cocă reprezintă cele cinci foi. În compoziție mai intră o jumătate de kilogram de brânză, după gust, 500 de grame de zahăr, patru pliculețe de praf de copt, lămâie rasă, trei căni de apă și 10 ouă. Unele folosesc lămâia pentru aromă, altele stafidele pentru gustul puțin acrișor, însă mirosul te doboară.
Plăcinta stă la cuptor aproximativ o oră, musai în tavă de aluminiu.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.