Construcţia castelului începe în 1482, dar, degradat în timp, este reconstruit în secolul al XIX-lea.
Istoria sinuoasă l-a purtat de pe culmile gloriei în cea mai întunecată uitare. A ajuns să zacă în ruină zeci de ani până când, la insistenţele muzeografilor, administraţia judeţului Satu Mare şi autorităţile locale au iniţiat un proiect cu fonduri europene pentru refacerea lui din temelii.
„La început a fost disperarea, în sensul că populaţia din Carei şi toţi sătmărenii au simţit că e dureros că un astfel de monument să zacă într-o stare destul de degradată”, spune Liviu Marta, directorul Muzeului din Satu Mare.
Patru milioane de euro şi doi ani de muncă au fost investiţi în această clădire, astfel că acum castelul arată că atunci când domniţele şi cavalerii locuiau în sălile imense, mobilate cu gust şi rafinament.
„Acum am avut un an deschis castelul şi am avut 35.000 de vizitatori, ceea ce înseamnă foarte mult”, mai spune Liviu Marta.
La 50 de kilometri de Carei, în oraşul Satu Mare, turiştii pot vizita cea mai veche catedrala romano-catolică din regiune şi cea mai importantă clădire din localitate, construită între anii 1830-1837.
În apropiere de catedrală se înalţă turnul pompierilor. A fost construit în 1904 şi are o înălţime de 47 de metri, de unde se poate observă tot oraşul.
„În circuitul turistic, aşa cum se prezintă el în momentul acesta, este din 2005, anul în care s-a finalizat investiţia de renovare a turnului. Investiţia a fost făcută din bani de la bugetul local şi, începând cu anul 2005, între lunile mai şi septembrie, are un program de vizitare”, precizează Marcela Papici, viceprimarul municipiului Satu Mare.
La câteva sute de metri de turn, turiştii pot admira o altă biserică romano-catolică, singura din Transilvania renovată cu fonduri europene în valoare de 1.300.000 de euro.
Chiar dacă judeţul Satu Mare dispune de locuri frumoase, care ar putea atrage sute de mii de turişti în fiecare an, acest lucru nu se întâmplă. Lipseşte promovarea turismului, pentru care admninistrația judeţului vrea să atragă fonduri europene.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.