Liceul de arte Bălaşa Doamna din Târgovişte este doar una dintre unităţile care a primit o nouă faţă în urma lucrărilor de reabilitare. Cu o investiţie de aproape un milion de euro din bani europeni, renovarea a durat aproximativ doi ani. Dar a meritat, spun și profesorii şi elevii.
Sara Gârlan munceşte în atelierul liceului de creaţie la clasă de pictură. La anul îşi va alege specializarea şi deja ştie ce drum va urma: designer vestimentar.
„Aici ne-a pus să facem nişte rochii inspirate din nişte construcţii, mulţi au ales turnul Eiffel, eu am ales turnul din Pisa. Este un fel de expoziţie. Adevărul e că nu îmi doresc să dau în România la facultate, mi-aş dori să îmi termin studiile în afară şi să vin apoi în România să fac ceea ce îmi place”, spune eleva.
Mirela Costache este în clasa a zecea. Visează să ajungă cântăreaţă de muzică populară şi este dispusă pentru acest lucru să facă naveta câte o oră în fiecare zi ca să ajungă la liceu.
„Mă simt foarte bine în acest liceu, am intrat în el renovat şi nu mă aşteptam să fie aşa frumos şi foarte bun, doamna directoare este cumsecade, doamna profesoară de canto asemenea”, spune Mirela.
„Bălaşa Doamna” se numără printre liceele cu o rată de promovabilitate de 98% în condiţiile în care, pe tot judeţul statisticile de la bacalaureatul de anul trecut au arătat că puţin peste o treime dintre elevii de clasa a XII-a au promovat examenul.
„Suntem la început, liceul a luat fiinţă în 1997, dar ne străduim an de an să fim bine văzuţi în comunitate, fiind singurul liceu vocaţional din judeţ, să răspundem solicitărilor comunităţii, să fim extrem de apreciaţi prin calitatea activităţii noastre şi a elevilor noştri şi de ce să nu recunoaştem, an de an ne dorim mai mult”, afirmă Luminiţa Procopciuc, directorul liceului de arte Balaşa Doamna.
Şcoala gimnazială Coresi din Târgovişte va avea și ea, în curand, o faţă nouă, ba chiar și spațiu în plus. Din 2006 unitatea de învăţâmânt a câştigat statutul de şcoală europeană, iar simpozioanele şi expoziţiile pe care le găzduieşte constant au facut incinta neîncăpătoare. Cu bani primiţi de la Uniunea Europeană, se va construi o sală multifuncţională de 750 de metri pătrați dedicată acestor evenimente.
„Procesul a început în noiembrie 2012, este gândit pe o perioadă de 16 luni, dar avem speranţa ca el să se termine înainte şi anul scolar 2013-2014 să ne găsească în casă nouă”, spune Georgeta Gogeanu, directorul şcolii gimnaziale Coresi.
„Din punct de vedere al infrastructurii educaţionale şi atragerii de fonduri europene, eu cred că se află fără niciun fel de problemă în primele două municipii din România, dacă ne raportăm la numărul şcolilor care sunt reabilitate din numărul total al unităţilor de învăţământ. Îmi trebuiau 122 de ani, când, vă daţi seama, se dărâmau de trei ori aceste şcoli, pentru a putea ajunge la nivelul de finanţare pe care l-am reuşit de la Uniunea Europeană în doar doi ani de zile, trei”, declară George Boriga, primarul din Târgovişte.
Şi la nivelul şcolilor din judeţ situaţia este bună din punct de vedere al reabilitărilor. Sunt însă si unităţi şcolare care au mare nevoie de investiţii. Elevii şcolii din Bunghetu, de exemplu nu au nici măcar apă potabilă.
„Sunt puse pastilele. Lăsăm două zile, scoatem apa, o dezinfectăm, o ducem la DSP, ne fac analizele... Asta este. (Reporter – n.red.) Deci nu poate fi folosită apa... Păi, momentan nu se poate. Am oprit-o de acolo”, afirmă Gelu Nicolae, directorul şcolii gimnaziale Bunghetu.
Nici unităţile şcolare din Tătărani n-o duc mai bine. Apa potabilă se găseşte doar la o cişmea din curtea şcolii, iar atât şcoala cât şi grădiniţa au nevoie urgentă de reparaţii capitale.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.