RAPORT DE ȚARĂ. Neamț – secretul unei afaceri de succes în turism

Data publicării:
06032013 20neamt-53299

Cătălin Roca zâmbeşte când vorbeşte despre hotelul său. E moştenire de familie, iar asta, spune el, pune o presiune imensă aspura sa. În 1995, tatăl lui a cumpărat 51% din acțiunile fostei societăți, devenind astfel acționar majoritar. Dar de atunci și până în prezent, familia Roca a ajuns să dețină peste 95% din acțiuni.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

„Ceea ce a făcut tatăl meu atunci când a achiziționat pachetul majoritar, din punctul meu de vedere, a fost o viziune și o încredere în ceea ce la momentul respectiv spera să devină orașul Piatra Neamț. În acest moment, se confirmă ceea ce el a intuit în 1995, și credem că orașul se duce în direcția cea bună în ceea ce privește turismul”, spune Cătălin Roca.

Iar el a trebuit să ţină pasul cu marile lanţuri hoteliere. Nu a stat pe loc. În 2011, când a preluat hotelul, a investit peste cinci milioane de euro în renovare. Mare parte din bani, fonduri europene.

„Clădirea a fost ridicată în 1974, odată cu decopertarea pereților ne-am trezit în fața unor probleme: schimbarea instalațiilor electrice, schimbarea instalațiilor sanitare, ceea ce a determinat o reproiectare, dar în final am reușit să trecem peste ele și să ajungem aici”, adaugă Cătălin Roca.

Cum s-a extins afacerea

Ba mai mult, afacerea s-a extins. Acum, Cătălin Roca deține trei restaurante, săli de conferințe, dar și o cofetărie.

„În acest moment ne aflăm într-unul dintre restaurantele noastre, în Crama Domnească, un restaurant cu specific românesc. A fost o nevoie pe care noi am identificat-o pe piața locală, un restaurant care să prepare mâncăruri autentice, bucurându-se de succes atât în ce privește clienții locali, cât și turiștii care vor să experimenteze bucătăria moldovenească”, explică tânărul om de afaceri.

Management în familie

Planurile sunt mari. Şi sunt toate legate de Piatra Neamţ. Cătălin Roca vrea să deschidă mai multe restaurante şi baruri în oraş, iar până la sfârşitul anului va inaugura un nou corp al hotelului. Ştie deja şi cine le va conduce.

„ Am ajutorul necondiționat al soției, avem un băiețel de patru luni, pe care îl văd ca și viitor conducător al acestei afaceri. Contează foarte mult să ai pe cineva care să te înțeleagă și să te ajute”, mai spune Cătălin Roca.

Anul trecut , complexul hotelier a primit premiul pentru cea mai bună strategie de renovare pe 2011, dar și renovarea anului. De asemenea, într-un top național al hotelurilor, a fost clasat pe locul al 15 lea. Turismul şi comerţul acoperă 40 de procente din cifra de afaceri a judeţului. Iar turismul a crescut spectaculos în ultimii ani.

„Din datele pe care le avem, la nivelul anului 2011, în ceea ce priveşte cifra de afaceri, s-a cunoscut o creştere de nouă procente, creştere care este confirmată şi de Direcţia de Statistică în ceea ce priveşte numărul de înnoptări în judeţul Neamţ şi în Piatra Neamţ”, afirmă Elena Miron, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ

Judeţul Neamţ are o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri