Situat în nordul ţării, judeţul Maramureş este alcătuit din patru zone diferite: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului şi Ţara Codrului, la care se adaugă Baia Mare, ca zonă metropolitană.
„Maramureşul este înainte de toate un judeţ frumos. Frumuseţea naturală şi umană, deci şi cei care trăiesc în acest judeţ sunt de o calitate deosebită. Numai fiind aici îi poţi cunoaşte pe maramureşeni la adevărata lor valoare”, explică Pamfil Bercean, subprefectul judeţului Maramureş.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Oraşul Baia Mare este cel mai important centru urban, economic şi cultural din Maramureş. Atestat în anul 1329, oraşul s-a dezvoltat ca un important centru aurifer. De altfel, economia oraşului se bazează pe activitatea minieră specifică zonei. Oraşul a fost proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara si fortificat sub conducerea regelui Matei Corvin, fiul lui Iancu. Centrul vechi al oraşului Baia Mare încă păstrează clădiri încărcate de istorie. Printre acestea, Bastionul Măcelarilor, cunoscut pentru că ascundea armele şi praful de puşcă. Azi, oraşul se mai poate lăuda cu primul Planetariu public din România şi, până în 2010, singurul din Transilvania.
Sighetul Marmaţiei este un alt oraş din Maramureş, cunoscut pentru Memorialul Durerii, fosta închisoare folosită în timpul regimului comunist. Pozele de pe pereţi spun azi poveşti cutremurătoare.
Spațiu al contrastelor, Maramureşul se poate lăuda și cu una dintre cele mai renumite baze de schi din România, Baza Suior din Baia Sprie.
În Săpânţa îşi au locul de veci peste o mie de oameni. Cimitirul Vesel emană însă viaţă prin crucile lui colorate si epitafurile inspirate. „Cimitirul Vesel este pe locul doi în lume ca unicitate. Este publicat internaţional, este sub aripa Unesco şi nu cred că există vreo presă din lume care să nu fi publicat acest Cimitir Vesel”, spune Dumitru Pop, custodele Cimitirului Vesel.
Ce alte povești ascunde Maramureşul, vă invităm să aflati împreună cu noi... cât de curând.