Turismul nu este nici pe departe punctul forte al judeţului Vaslui. Cu toate acestea, cei care poposesc în această parte de nord-est a ţării, aleg în mare parte zonele rurale acolo unde există pensiuni agroturistice. Se pare că turiştii preferă să renunţe la confortul din camerele de hotel pentru o cazare rustică.
Un astfel de loc găseşti la o familie din comuna Ştefan cel Mare. A decis să deschidă o pensiune în urmă cu un an, însă afacerea nu este una profitabilă.
„Mai puţin sunt interesaţi de agroturism, mai mult sunt în tranzit cu diferite treburi la noi. Noi sperăm să se dezvolte, în sensul că şi autorităţile s-au gândit şi au asfaltat un drum. Dacă nu ai acces, nu ai cum promova o anumită zona. Nu ar trebui să spunem, dar suntem o zonă săracă unde întreprinderile s-au dus. Totul se învârte în jurul traiului decent”, a afirmat Viorel Huma - administratorul pensiunii.
La o altă pensiune aflată pe drumul care leagă Vasluiul de Bârlad, situaţia pare să fie cu totul alta. Aici se cazează mai mult turiştii străini care sunt impresionaţi de bucatele tradiţionale. Proprietarii recunosc că raportul preţ calitate este punctul lor forte.
„Noi avem două piscine, pe timp de vară. În perioada aceasta ne ocupăm cu evenimente, nunţi şi petreceri. Eu spun că nu este destul de dezvoltat agroturismul în zona noastră. Nici infrastructura nu ne ajută în acest punct de vedere”, a mărturisit Mirabela Savin - administrator pensiune Vaslui.
Autorităţile locale fac eforturi pentru atragerea turiştilor. Primarul din comuna Pădureni a transformat satul într-o adevărată localitate europeană, sperând să atragă turiştii în zona Vasluiului. Oamenii de aici au parte de facilităţi prea puţin găsite în tot judeţul: drumuri modernizate, un centru cultural, grădină de vară, zona de agreement, sala de gimnastică şi chiar un ştrand ultramodern.
Potenţial turistic există. În Vaslui sunt numeroase mănăstiri, rezervaţii naturale, dar şi edificii de cultură şi istorie care îşi așteaptă turiştii să le treacă pragul.
„Deşi prezentat mereu un judeţ sărac şi în locuri fruntaşe privind situaţiile negative, Vasluiul este păstrător al obiectivelor de valoare istorice. În lista monumentelor istorice sunt înscrise 433 de obiective. Dintre acestea 148 sunt situri arheologie”, a declarat Corina Nicoleta Ursache - director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vaslui.
Vasluienii se zbat să atragă noi fonduri pentru dezvoltarea turismului din judeţ. Preţul pentru o noapte de cazare la o pensiune din judeţul Vaslui variază de la 50 până la 150 de lei de persoană, pentru o camera dublă.