Statisticile arată că județul Neamț ocupă primul loc, în țară, la numărul de bolnavi de cancer. Pentru cei 13.000 de oameni singura soluție este tratamentul la Spitalul Județean Neamț care, însă, nu are capacitatea să acopere toată cererea.
Vasilica Porcaru a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Singura şansă, spun medicii, e radioterapia în Bucureşti sau Cluj-Napoca. În Neamţ nu există centru de radioterapie, iar cel din Iaşi are mereu listele pline.
Diagnosticul e o adevărată sentinţă la moarte, în acest caz. PentruVasilica Porcaru, Bucureştiul e într-o altă lume, inaccesibilă pentru cei ca ea, cu pensii de câteva sute de lei. Pentru ei, medicii încearcă minuni.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
„Este o listă de aşteptare şi încercăm cu greu să scurtăm perioada de aşteptare în cazurile unde este nevoie de radioterapie imediată. Medicii oncologi iau legătura unde există centre de radioterapie şi începem cu Iaşiul, Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti”, a declarat Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
Numărul bolnavilor de cancer creşte îngrijorător de mult de la an la an. Sunt peste 13.000 în judeţ, iar 1.600 au fost diagnosticaţi numai în ultimul an. O medie de patru bolnavi pe zi.
„Înainte ne confruntam pe ani cu 200-300, dar în ultimii ani s-a mărit şi s-au mărit localizările digestive, acum a început să crească numărul de sân şi plămân, localizări care au nevoie de radioterapie, pe lângă chimioterapie”, a povestit Doiniţa Văraru Gavrilescu, sefa secţiei de oncologie.
Medicii spun că numărul cazurilor nedeclarate ar putea fi mult mai mare.