RAPORT DE ȚARĂ. Județul Bihor, poarta de intrare în Occident

Data publicării:
1032013 20bihor-52411

Cao recunoaştere aimportanţeisale, oraşul găzduieşte celmaiimportant complex baroc din estul Europei. Puternic industrializată înainte de 1989, Oradea a pierdutînultimii animaimultefabricidemarecalibru. Azi, autorităţile încearcă revigorarea zonei prin înfiinţarea parcului industrial.

„Credcăar trebuisăspunemcăe un judeţ care poate multmaimult, un judeţîncreştere, apoi un judeţ cu probleme multe de rezolvatşia treia un judeţ dinamic”, afirmă Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

ÎnBeiuş, principala bogăţie a oraşului esteresursade apă geotermală; este singurul oraş din România încălzit majoritar cu apă geotermală, iarastasereflectăînpreţul pentru încălzire, celmaimic dintoatăţara. Beiușul a reprezentat principalul centru de cultură, economic şi comercialalzonei de sudaljudeţului Bihor.

„Fiind un oraş mic,dacăieşi peterasă, cum spunem noi,saulao cofetărie, riştiînghilimele spussăte întâlneşti cu un prietenşisăstailaunpaharde vorbe”, spune profesorul Traian Bodea.

Multă vreme i s-a spus„orașul florilor”, un nume predestinat parcă pentru o urbe care ascunde o intimitate și o frumusețe a unor timpuri apuse.

Oraşul Marghita este ocontinuăsurpriză pentru cei care ajung aici, nu doar datorită oamenilor, ci și a unei intimități aparte a acestei mici localități. Nenumăratebiserici, clădiri vechi și noi împletite parcă într-o conexiune a unui timp pe care ne-ar fi greu să-l stabilim. Ceea ce surprinde este faptul că marghitanii se consideră omarefamilie. Oamenii se întâlnesc, deapănă amintirisauîși oferă ajutor necondiționat.

În1998, Aleșdul a fost declaratzonădefavorizată,statutcare i-a permissăatragă noiînvestițiiîn industria ușoară. Au fost create astfel noi locuri de muncă pentru ceirămăşifărăslujbăînurmacrizei din industria materialelor extractive.Până atunci, industriaspecificăzoneieracea a materialelor de construcții, în special ciment,varși produse refractare.

Zonabeneficiază de un important potențial turistic și sportiv evidențiat prin existența unor resurse naturalecaizvorul de ape minerale din localitatea PădureaNeagrăși apă termală, în Aleșd.

Poate ceamaimarebogăţie a acestor meleaguri este îmbinareaarmonioasăa formelor de relief. Bihorul dispune de bogate resurse de ape geotermaleşiminerale, de un relief carstic complex, cu peisaje careîţitaierespiraţia.

Laînceputul anului 2010, descoperireasenzaţionalăfăcutăde un grup de speologiromâniîntr-omicuţăpeşterăde pe Valea Sighistelului,ladoar câţiva kilometri de oraşul bihorean Stei uimea o lumeîntreaga. Într-o galeriemaiînaltă,ferităde viituri, cei cinci speologi au observatcăpereţii peşteriisuntgravaţi cu desene dintr-oaltălume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri