După zeci de ani de muncă în care a reuşit să construiască un institut de boli cardiovasculare şi transplant în Târgu Mureş, profesorul Deac şi-a văzut întreaga muncă năruită de birocraţie. În anul 2011, Institutul Inimii din Târgu Mureş a trecut printr-o aşa-zisă reorganizare şi a devenit o secţie a spitalului clinic de urgenţă Târgu Mureş. Decizia autorităţilor a fost de neînţeles pentru chirurg.
„Toate organele locale, în orice condiţii şi de orice culoare au sprijinit această activitate cu toate forţele, de aceea s-a făcut performanţă, de aceea şi astăzi parcarea de la Spitalul Judeţean şi a fostului Institut este plină, pentru că bolnavii vin din toate colţurile ţării. Acest Institut avea peste 400 de angajaţi, erau 250 de paturi, şase clinici universitare cu toate dotările”, a povestit Radu Deac, fondator al Institutului Inimii.
Radu Deac, președintele Consiliului Științific al Agenției de Transplant și fost director al Institutului Inimii din Târgu Mureș, a mai afirmat că motivul care a fost invocat la închiderea Institutului a fost unul politic.
Citiți și:
Radu Deac, la Digi24: Institutul Inimii din Târgu Mureș a fost închis din motive politice
„N-a fost niciun fel de negociere. Eu am dorit să știu de ce a fost desființat Institutul. Mi s-a răspuns cu un singur cuvânt: politic. Ministrul Sănătății la acea vreme era Cseke (n.r. Attila), de la UDMR”, a declarat, pentru Digi24, Radu Deac.
Pentru cei care nu şi-au găsit un loc de muncă în ţară, spitalele din străinătate au fost cea mai bună soluţie. Chiar fostul director al Institutului Inimii recunoaşte acum că şi în cazul în care autorităţile ar lua o decizie de reînfiinţare a Institutului, va fi extrem de dificil să formeze o echipă la fel de bine pregătită ca cea de dinainte. Cei mai afectaţi, însă, de această decizie sunt pacienţii care au nevoie de o inimă nouă. Şi nu sunt puţini. Doar pe lista de aşteptare de la Târgu Mureş sunt zeci de oameni.
Aceşti pacienţi nu mai au nicio altă variantă în România, iar o intervenţie chirurgicală în străinătate este extrem de costisitoare.
„În Germania, un transplant cardiac costă aproximativ 6.000 – 7.000 de euro”, a exemplificat
Ironia face ca în această perioadă, în România, numărul donatorilor să crească uşor, ceea ce înseamnă că inimi care ar putea fi prelevate de la donatori nu pot salva nicio viaţă. O astfel de situaţie a fost la sfârşitul lunii februarie a anului acesta.
„Au fost şase donatori, ceea ce nu s-a întâmplat aproape niciodată în cei 13 ani de când facem transplante. Aceste inimi, într-un termen cel mai frumos pe care îl pot regăsi acum este: s-au irosit”, spune cu regret profesorul Radu Deac.
În tot acest timp, în alte institute unde se fac transplanturi de diverse organe au fost salvate zeci de vieţi. De exemplu, în cazul donatorilor care ar fi putut salva vieţile altor oameni, ficatul a fost transplantat la Bucureşti, în timp ce rinichiul a fost transplantat la Institutul Renal din Cluj-Napoca.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.