Din cele aproape 11.000 de persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Mehedinţi, doar un sfert primesc indemnizaţii. Locuri de muncă vacante se găsesc doar în oraşe, mare parte în Drobeta Turnu Severin, dar majoritatea şomerilor provin din mediul rural.
„La sfârşitul lunii mai, rata şomajului a fost de 9,23%. Fireşte, dacă facem raportarea la ianuarie 2013, când am avut o rată de 10,81, clar suntem în scădere. Dar scăderea, nu pot să spun că e îndestulătoare. Ştim cu toţii, au existat şi vor mai fi disponibilizări, care înseamnă pentru noi creşterea ratei şomajului”, spune Eva-Agneta Clement-Gnandt, directorul executiv al AJOFM Mehedinţi.
Datorii de sute de milioane de lei
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, regie naţională de interes strategic, avea în 2011 datorii de aproximativ 670 de milioane de lei, iar la sfârşitul lunii mai a acestui an, conducerea a fost schimbată.
Din cele patru sucursale pe care le deţine regia, două se află în Mehedinţi.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condiţiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care să preia producţia de apă grea.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar produce o reacţie în lanţ, pentru că, pe lângă angajaţii combinatului, ar rămâne fără locuri de muncă şi salariaţii altor câteva zeci de firme furnizoare.
O șansă pentru Combinatul de Celuloză și Hârtie
După ce a intrat în faliment şi şi-a închis porţile în toamna anului 2008, Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Severin are acum o nouă şansă. Investitorul care a cumpărat-o în martie 2012 este hotărât să repornească activitatea celui mai mare combinat producător de carton ondulat şi hârtie din Oltenia.
„În curând, Celrom va reporni şi o mare parte din salariaţi vor reveni în locuri de muncă. Deja au şi revenit, în jur de 200 de salariaţi”, spune un lider de sindicat.
Data avansată pentru deschiderea combinatului este luna august a acestui an.
Dacă Întreprinderea Mecanică, Fabrica de bere, Combinatul de prelucrare a lemnului sau Fabrica de bomboane din Drobeta Turnu Severin au ajuns în paragină, Severnav a reuşit să se menţină pe linia de plutire şi chiar să obţină profit. Asta, după o serie de disponibilizări care au redus numărul angajaţilor de la aproape două mii la doar câteva sute.
Cu aceleaşi probleme se confruntă şi Şantierul Naval Orşova. Concedierile au început în 2011, din cauza lipsei comenzilor. Situaţie s-a agravat după ce Severnav a trecut la construirea de nave fluviale şi i-a făcut, astfel, concurenţă.
Nici perioada imediat următoare nu se anunţă mai bună. Abia din 2015 se speră la o redresare a pieţei construcţiilor navale.
Înainte de '89, Orşova avea un potenţial economic apreciabil. La Şantierul naval lucrau peste două mii de angajaţi, din care astăzi au mai rămas aproximativ 350, iar Ţesătoria avea şi ea peste 3.000 de salariaţi. Întreprinderea Minieră şi cea Mecanică au ajuns şi ele doar o tristă amintire.
Toate premisele converg, astfel, spre ideea că turismul este şansa dezvoltării economice a judeţului Mehedinţi.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.