RAPORT DE ȚARĂ. În fermele din Vrancea, vacile ascultă muzică simfonică
Cu muzică simfonică şi cu foşnetul podgoriilor din apropiere, aşa sunt crescute cele peste 350 de vaci de lapte din cea mai mare fermă din judeţul Vrancea.
„Toată lumea, când spune de muzică, zâmbește și zice că asta le mai trebuie la vaci. Dar în toate țările civilizate pe care le-am vizitat în Europa și nu numai, au muzica simfonică – Wagner, Ravel, Mozart, Bolero, Bach - care le creează o stare mai puțin stresantă”, spune Petrică Azoiţei, proprietarul unei ferme de vaci.
Productorul vrâncean a demonstrat că ştie să îşi dezvolte afacerea şi a luat două milioane de euro din fonduri europene pentru achiziţia de utilaje şi de dezvoltare a fermei. Acum, fermierul se mândreşte cu o producţie de lapte mai mare, pe care o vinde către un procesator. Lucrurile nu au fost întotdeauna atât de simple. A încercat chiar să se asocieze, însă a câştigat spiritul românesc.
„Laptele românesc este, poate, chiar mai bun decât cel european. Toți marii agriculturii spun uniți-vă, uniți-vă, uniți-vă, faceți asociații puternice. Noi de vreo 20 de ani facem asociații, minunea durează trei zile. Unul vrea să fie președinte, altul vrea să fie secretar, dacă nu e, nu se mai realizează treaba”, se plânge Petrică Azoiţei.
În Vrancea, tinerii întorşi de la muncă din străinătate investesc în agricultură.
„Vaca scoate tineretul din sărăcie la ora actuală, pentru că nu mai au unde să meargă, nu mai sunt fabrici, singura soluție care a rămas în Vrancea este creșterea vacilor de lapte”, este de părere Toader Neamţu Împăratu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Vrancea.
La fel de profitabilă este creşterea porcilor aici. În Vrancea, danezii au investit într-una dintre cele mai mari ferme de porci din ţară. Au angajaţi români din comunele din apropierea Focşaniului, dar şi utilaje performante. Iar România este o piaţă cu potenţial.
„Dacă analizăm piaţa cărnii de porc din România, producţia internă acoperă aproximativ 40% din consum. Decizia de a investi în România a fost foarte simplă, de ce să nu investim într-o ţară cu potenţial?”, precizează Lars Hvidtfeldt, directorul unei ferme de creştere a porcilor.
Secretul, spun investitorii, stă în utilajele moderne care sunt de trei ori mai eficiente decât cele vechi, dar şi în producţia integrată. Ei cultivă singuri cerealele folosite pentru hrana animalelor pe 3.200 de hectare.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.
- Etichete:
- vrancea
- regionalizare
- raport de tara
- ferme de vaci
- ferme de porci
- cresterea vacilor
- muzica simfonica
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News