Borș, ciorbă sau supă - oricum s-ar numi moldovenii țin la acest fel de mâncare încât au inventat și zeama, o combinație între ciorbă și supă, cu gust dulce acrișor.
„Specific pentru zeama de găină, pregătită în zona Moldovei sunt tăițeii de casă pregătiți din ouă și făină și borșul care este umplut de gospodine acasă, în putină”, spune bucătăreasa Marina Vasilică.
Dar, pentru ca zeama să iasă bună e nevoie de un ingredient esențial.
„Găina bătrână de preferință, găina crescută în curte, la țară, dă un gust foarte bun ciorbei, are și grăsime mult mai galbenă și mai consistentă care dă un gust bun chiar deosebit”, mai spune bucătarul.
Rețete sofisticate cu ingrediente din grădină
Pentru o zeamă bună trebuie să așteptăm cel puțin o oră. Cel mai rapid fel de mâncare este însă mămăliga cu brânză.
Chiar dacă la modă sunt meniurile sofisticate, mediteraneene sau asiatice, tot mai mulți oameni tânjesc după rețetele copilăriei. Cea mai mare extravaganță este să ai o sursă de unde să iei produse naturale.
„Noi, de exemplu, ne luăm produsele de la țară, avem avantajul acesta să spunem, socrii mei sunt aici lângă Iași, au o mică grădină și cultivă tot felul de chestii, roșii, castraveți, ardei”, spune Alice Ciobanu, un blogger culinar.
Și pentru că în materie de gastronomie doar imaginația poate impune restricții, gospodinele din Iași nu se dau în lături în a experimenta rețete noi folosind ingrediente tradiționale.
„Am zis să facem ceva foarte ușurel, așa pe care poate să facă oricine, oricând, oricum în bucătărie. Se numesc brioșe cu roșii uscate în ulei și semnițe de in”, explică Alice Ciobanu.
Dar, oricât de multe rețete noi ar fi tentate gospodinele să încerce, la evenimentele importante bucatele tradiționale nu lipsesc de pe nicio masă. Iar după un ospăț așa cum se cuvine desertul trebuie să fie întotdeauna o plăcintă cu brânză.