Grădina Publică a Brăilei ocupă o suprafaţă de şase hectare, de-a lungul malului înalt al Dunării. Amenajată în urmă cu peste 180 de ani, Grădina Publică este oază de vegetaţie a oraşului. Aici, pe vremuri, era locul preferat de promendadă al înaltei clase, dar tot aici se organizau şi petreceri câmpeneşti cu scop filantropic.
Cunoscută în secolul al XIX-lea sub numele de Grădina Împărătească, astăzi, ea adăposteşte Casa Memorială Panait Istrati unde sunt adunate obiectele personale, dar şi opera scriitorului. Micul muzeu a adunat piese de mobilier şi obiecte de vestimentaţie donate de Margareta Izescu, ultima soţie a scriitorului.
La fel de apreciate sunt casele armatorilor greci ce acostau în anii 1900 pe malurile Dunării. Multe dintre ele, reabilitate de-a lungul timpului, au readus atmosfera de oraș cosmopolit pe care Brăila o avea cândva.
Grădina Publică era locul preferat al scriitorului Panait Istrati, care şi-a petrecut în Brăila o parte a copilăriei. Mai târziu, locul a devenit sursa lui de relaxare şi inspiraţie. Din 1984, casa din inima Grădinii Publice îi poartă numele. Pentru cei care îi trec pragul, Istrati rămâne practic fără secrete.
Mobilierul este alcătuit din piese originale provenind de la prima locuinţă pe care Istrati a deţinut-o în Bucureşti. S-au păstrat şi astăzi obiectele personale ale scriitorului precum pantofii, pălăria, bastonul, ochelarii, pipa. Casa memorială, susţin istoricii, ar fi unul dintre cele mai importante aspecte pe care ar miza pentru a-i convinge pe turiştii străini de valoarea culturală inestimabilă a oraşului Brăila.
Lângă casa lui Istrati, este construit Chioşcul Muzicii. O arhitectură urbană modernă îmbină organic structura metalică ce susţine cupola. Este ornat în stil Art Nouveau. Castelul de Apă ce depozita rezerva oraşului a fost ridicat între anii 1912 şi 1913, ca o construcţie modernă formată din centuri şi contraforţi, ce îmbracă la exterior rezervorul cilindric de 2.000 metri cubi. În anul 1982, castelul de apă şi-a pierdut utilitatea şi a fost transformat în spaţii de alimentaţie publică. La ultimul etaj fusese amenajat un bar care se rotea, oferid o panoramă superbă asupra întregului oraş.
Strada Belvedere, numărul 1, Brăila. Casa Embericos, locuința unui fost marinar grec, ascunde o istorie zbuciumată. Locuința a aparținut familiei lui Mihail Andrieș Embiricos, un mare armator grec ce se ocupa de exportul de cereale, importul de cărbuni și care deținea o linie de transport transatlantic de lux. Considerată bijuterie a arhitecturii acelei vremi, clădirea a fost concepută ca un corp de navă.
„Este una dintre bijuteriile arhitectonice ale Brăilei. Are un exemplar splendid în casa Embericos, un nabab grec, unul dintre cei mai bogați armatori greci. Avea o linie de navigație între Constanța și New York. Casa a intrat mai apoi în proprietatea statului și a avut o istorie cel puțin hilară”, spune Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.
În 1927, când afacerile firmelor lui Embiricos au început să scadă, clădirea a fost vândută. Câteva zeci de ani mai târziu, casa a intrat în administrarea Muzeului Brăilei iar, de puțin timp a devenit Centrul Cultural Nicăpetre și adăpostește creația artistică a sculptorului Petre Bălănică. Centrul a fost redeschis pentru public în noiembrie 2010, după ce timp de doi ani s-a aflat în reabilitare.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.