RAPORT DE ȚARĂ. Galați, județul în care siturile arheologice sunt lăsate în gunoaie

Data publicării:
castru

Tot ce înseamnă sit arheologic a fost distrus, vândut sau lăsat pur şi simplu, cu bună ştiinţă, în paragină. Numai în municipiul se află patru monumente istorice şi situri arheologice de importanţă naţională şi internaţională, toate în proprietatea primăriei. Marius Mitrof, din cadrul Direcţiei de Cultură, i-a însoțit pe reporterii Digi24 într-o plimbare prin istorie, pentru a vede care e starea lor.

Prima destinație a fost castrul roman, din cartierul Tirighina-Barboși, o zonă aflată la vărsarea Siretului în Dunăre, considerată punct stategic pentru romani, care și-au construit aici o mică cetate. Acum nu este decât un deal, plin de buruieni, unde chiar și drumul de acces a fost blocat de un șanț adânc.

„Ce ar trebui să facă primăria? Ar trebui să semnalizeze monumentul istoric. Ați văzut când am venit, nu există nicio plăcuță indicatoare că aici se află un important monument istoric. Ar trebui să igienizeze locul, ar trebui să faciliteze accesul din șosea spre castrul roman”, spune Marius Mitrof, de la Direcția de Cultură Galați.

La intrarea în oraș, la doar câteva sute de metri de primele blocuri, în anii 102-105 soldații romani au creat o fortficație din pământ pentru a supraveghea zona Dunării. Prima care a pus umărul la distrugerea sitului este chiar Primăria Galați.

„Terenul a fost iniția proprietatea primăriei, care a și fost amendată în 2003 - 2004 pentru faptul că escava pământul din situl arheologic, lua pământul de aici și-l ducea în viitorul cartier „Dimitrie Cantemir”. A fost amendată și obligată să efectueze o descărcare de sarcină arheologică”, detaliază spune Marius Mitrof.

Acum terenul este de vânzare. Prin modalități încă nedescoperite nici de organele de cercetare penală, pământul respectiv a ajuns proprietate privată și a fost scos spre vânzare. Cazul se află acum în atențai DNA.

Cavoul roman, sub o parcare

Un alt obiectiv vizitar de echipa Digi24 a fost cavoul roman. Inițial, în zonă de văd niște blocuri și o parcare, dar sub acestea se află cavoul, lucru știut de foarte puțină lume.

„Cavoul era compus din două încăperi, pe fiecare încăpere era câte o cupolă. Una mai mică, unde era așezat decedatul și încăperea mare, pe unde se intra în cavou. În cavou se intra pe trepte din piatră, iar în interior încă se mai vedeau urme de pictură”, explică Marius Mitrof.

Toate acestea se află acum în pământ, sub un cartier de blocuri turn. Se spune că nu este distrus, ci că este conservat „in situ”, adică în mediul său natural. Cert este faptul că acest cavou are slabe șanse să mai vadă vreodată lumina soarelui sau să aibă potențial turistic.

Cel de-al patrulea sit arheologic din oraș vizitat este cel de la Biserica Precista. Din fericire este și cel care s-a păstrat cel mai bine, doar pentru simplu fapt că acum se află în cadrul curții bisericii, conservat in situ.

„În zonă s-au găsit monezi bizantine, s-au găsit urme de locuiță, s-a găsit un cimitir cu un număr impresionant de morminte”, menționează Marius Mitrof.

Majoritatea terenurilor pe care se află situri arheologice au fost date persoanelor fizice, fie prin legea 18/1990, fie prin legea 1/2000, trecându-se peste legislația de protejare a patrimoniului aflată în vigoare la vremea respectivă. Au rămas în proprietatea autorităților locale doar terenurile care, potrivit legii, trebuie să rămână în proprietatea acestora, cum ar fi pășunile sau imașurile.

„Avem o comoară și nu știm s-o prețuim. Avem podoabe, obiecte de podoabă, cum aceste situri arheologice, lăsate efectiv în gunoaie”, conchide reprezentantul Direcției de Cultură Galați.

În anul 2009 toate primăriile din județ, care au situri pe raza localității lor, au fost înștiințate că trebuie să marcheze și să semnalizaze monumentele în cauză. Doar patru primării au răspuns înștiințării, însă măsurile luate de ele nu au avut niciun rezultat. Răspunsul a fost doar unul formal.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Foto Profimedia
Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...