Începem călătoria cu Sarmizegetusa Regia, capitala statului dac înainte de perioada romană. Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stanci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dacic din Munții Orăștie.
O legendă spune că sub aceste dealuri ar fi fost construit, în urmă cu mai bine de 2000 de ani, un oraș la fel de mare ca Bucureștiul. Tot aici ar fi fost ascunse o mulțime de comori dacice.
Fortăreața a fost construită pe o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, pe care se regăseau așezarea civilă, cetatea și zona sacră. Cea mai importantă așezare înaintea cuceririi romane, Sarmizegetusa a atins punctul maxim de dezvoltare în vremea lui Decebal, când era în egală măsura reședința aristocrației, dar și centru meșteșugăresc și religios. Clasa mijlocie a cetății locuia pe lângă fortăreață, pe terasele construite în josul muntelui. Reședințele nobiliare beneficiau de apă, adusă prin țevi ceramice.
După înfrângerea dacilor, romanii au stabilit aici o garnizoană militară și au început să dărâme cetatea. Tot aici, la 40 de kilometri distanță de vechea așezare, au pus și bazele noii capitale a provinciei Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Împăratul Hadrian voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, motiv pentru care i-a și păstrat numele. Perioada de după războaiele dacice a fost una de creștere economică pentru Imperiul Roman. Romanii au pus mâna pe tezaurul dacic și au investit în exploatarea aurului din Carpații Apuseni. Au reorganizat cetățile dacice pe care le-au cucerit în două războaie văzute de istoricii antichității drept cele mai grele pe care le-au purtat vreodată soldații romani.
Din păcate, în anii `90 și începutul anilor 2000, cetățile dacice au fost un adevărat paradis pentru căutătorii de comori. Se pare că de aici au fost furate și apoi vândute pe piața neagră numeroase brățări și monezi dacice din aur.
„De peste 2000 de ani aceste locuri au fost ale nimănui. Toată lumea a devastat, a furat, a stricat, iar noi, în perioada care urmează, va trebui să reconstruim și să readucem acasă ceea ce s-a luat din acest teritoriu. Dorim cu tot dinadinsul ca într- un scurt timp istoric cetățile să apară în relief, dorim să facem un muzeu la poalele cetății și la Orăștie altul”, a explicat Mircea Ioan Molot, președinte CJ Hunedoara.
Toate cele șase fortărețe (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Roșie, Costești - Blidaru, Costești - Cetățuie, Căpâlna și Banița) care au format sistemul defensiv al lui Decebal formează acum cea mai mare aglomerare de monumente istorice incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO din Romania. Regionalizarea ar putea să atragă fondurile europene în zonă și odată cu ele ar fi amenajate căile de acces și infrastructură din preajma cetăților dacice.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.