La doar câţiva kilometri de localitatea Bicaz într-un peisaj de vis, masa de prânz e mai mult de atât. E un spectacol. Clienţii pot comanda păstrăvul dorit direct din bazin, dacă îl vor la grătar. Mulţi preferă însă păstrăvul afumat.
„Păstrăvul nu se afumă oricum şi de către oricine. Noi folosim lemn de brad şi ţinem păstrăvul la afumat în butoaie până când capătă o anumită culoare. Atunci ştim că este gata afumat şi gata de consumat”, a explicat Mihai Zaiţ.
Specialitatea casei lui Mihai Zaiţ este renumitul hârzob, adică peştele afumat şi pus în cetină de brad.
„Noi ţinem la această tradiţie, mai ales că e un produs ecologic, venim direct la sursă”, a mărturisit un client fidel al păstrăvăriei.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
Nu doar românii deschid poarta păstrăvăriei, ci şi străinii dornici să guste mâncărurile tradiţionale ale judeţului Neamţ. Aşa se face că alături de steagul nostru se află şi steagul ţării de unde a venit ultimul client străin, şi anume Canada.
Produse naturale, din micro-ferme
Şi pensiunile din judeţul Neamţ încearcă să îşi atragă clienţii cu preparate tradiţionale. Una dintre acestea şi-a dezvoltat chiar o micro fermă, pentru ca produsele să nu fie cumpărate din hipermarketuri, ci să fie cât mai naturale.
În curtea pensiunii aleargă aproape patru sute de păsări, iar asta pe lângă animalele crescute departe de pensiune, special pentru meniul clienţilor.
„Piftia de curcan, bobocul de gâscă la ceaun servit cu mămăliguţă la grătar sau o gustare rece, un platou rece cu cârnăcior de vânat, cârnăcior de curcan, slăninuţă cu ceapă, toate realizate aici", a afirmat Andreea Balador, administratorul pensiunii.