Accesul la zimbrărie nu este tocmai unul facil. Ca să ajungeți aici trebuie să parcurgeți aproximativ cinci kolometri de drum forestier.
Vânătoarea în exces și scăderea drastică a fondului forestier au făcut ca zimbrul să dispară de pe teritoriul României în secolul al XIX-lea. Zimbrăria Neagră s-a înfiinţat în 1983, cu scopul de a adapta specia în zona de câmpie. De aici pleacă exemplare și către celelalte trei zimbrării din ţară, pentru că, fiind cea mai mare, animalele sunt crescute în semi-libertate.
„Pe perioada sezonului rece noi le administrăm hrană zimbrilor. Asta înseamnă începând cu luna octombrie și mergem până în anul următor, în aprilie”, spune Daniel Oprea, pădurar.
Consumul zilnic înseamnă 300 de kilograme de fân şi alte 350 de kilograme de porumb, grâu şi furaje măcinate. Întreţinerea animalelor se ridică la peste 300.000 de lei în fiecare an. Autorităţile locale au încercat să obţină o parte din aceşti bani din turism. Au şi investit câteva sute de mii de lei pentru promovarea zimbrăriei. Fără prea mare efect însă, pentru că turiştii ajung rar să o viziteze. Mai ales că nici localnicii nu ştiu prea multe despre ea.
Intrarea în zimbrărie costă 10 lei. Iubitorii de natură pot închiria o cabană de 12 locuri chiar lângă rezervaţie, la preţul de 500 de lei pe noapte. În afara celei de la Bucşani, în România mai sunt trei rezervaţii de zimbri: la Dragoş Vodă, în judeţul Neamţ, la Vama Buzăului în Braşov şi la Haţeg.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.