Vasile Mihoc este unul dintre puţinii români care reuşeşte să scoată bani din piatră seacă. La propriu. Are singura mină profitabilă din România: zdrobește dolomită pentru agricultură. Dolomita este un carbonat dublu de calciu şi magneziu şi joacă rol de îngrăşământ natural.
Studiile pe care le-a comandat au arătat că piatra lui măreşte producţia de legume cu 30%, dacă se administrează trei tone la hectar. Și nu doar agricultura se hrănește cu praful de piatră.
Nu toată dolomita poate să se transforme măcinată într-un produs de calitate, spune, însă, antreprenorul: „Dolomită există foartă multă în lume. Dar acesta este un tip de dolomită amorfă, care se dizolvă foarte repede”.
Kilogramul de dolomită pleacă din depozitul din Miercurea Ciuc la un preţ de 50 de bani. Şi se vinde bine. L-au cumpărat deja fermieri și legumicultori din Oltenia, din Timiş şi din jurul Capitalei. Sunt mulțumiți de rezultate.
Vasile Mihoc a mers mai departe și a încercat să convingă și statul român că dolomita lui ar putea salva agricultura românească și ar putea crește producția micilor fermieri. La Guvern, însă, s-a trezit cu uşile trântite în nas. Acum e foarte hotărât să facă doar export.
Cultivatorul de trandafiri
El nu e singurul care scoate bani din pământ. La câteva zeci de kilometri distanță, în comuna Sânsimion din județul Harghita, l-am găsit pe Șandor Zoltan.
Cultivă flori de mai bine de 30 de ani, dar a învățat trucuri de peste hotare cât timp a locuit în Olanda. S-a întors de acolo cu o rețetă de afaceri pe care-a adaptat-o la noi. În lume există peste 5.000 de soiuri de trandafiri. Zoltan a ales 28 dintre ele și le cultivă pe o suprafață de un hectar. „Este un hobby. Când poți să realizezi o jumătate de milion de trandafiri, chiar dacă 20 % dăruiești, devine pe o durată îndelungată o investiție mai bună decât să numeri banii”, a subliniat el.
La Miercurea Ciuc nu poți să cultivi orice fel de flori. Zoltan e conștient că lalelele care se fac în sudul țării n-o să fie niciodată la fel de frumoase ca cele din Harghita. Și-a dat seama însă că solul de sub casa lui e de fapt rețeta succesului unui buchet reușit de trandafiri.
Pentru cei doi antreprenori din județul Harghita, regionalizarea ar putea însemna doi paşi înainte. Reorganizarea teritorială nu doar că le-ar ușura accesul către banii comunitari, dar ar deschide și mai multe porți către export.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.