Locuitorii comunei însă au prins gustul acestei afaceri şi cultivă sute de hectare de căpşuni pe care le vând în toate colţurile României.
De 25 de ani încoace, Emanuel Palincaș cultivă căpşuni. A însămânţat anul acesta patru hectare, pentru că a transformat pasiunea în afacere de familie.
„E un sol foarte bun şi merg căpşunile foarte bine în zona noastră. Căpşunile trebuie să aibă o zona specifică, să fie climatul, să corespundă pentru această cultură a căpşunilor. Dacă nu, nu merge. Nu în toate zonele merg", spune Emanuel Palincaș.
70% din populaţia comunei Halmeu cultivă căpşuni sau legume. Asta înseamnă că nu prea există gospodărie unde oamenii să nu iasă primăvară, obligatoriu, la câmp. Aşa se face că, la nivel de comună, există 400 de hectare cu căpşuni şi 700 - cu legume.
Câştigul nu este mare, spun producătorii, dar suficient cât să-şi întreţină familiile şi să ducă un trăi decent.
Jozsef Fazekas se ocupă de cultivarea căpşunilor împreună cu soţia şi cu cei trei angajaţi. Cultura lui, din care trăieşte toată familia, se întinde pe o suprafaţă de trei hectare.
Mai are o luna până la cules, când va încasa banii mult aşteptaţi după munca începută încă din toamna. Asta dacă vremea va ţine cu el.
„Am început cu o suprafaţă mai mică şi am văzut că a mers anul asta mai bine, celălalt an mai rău şi am început afacerea", povesteşte bărbatul.
Cultivarea căpşunilor nu este muncă uşoară, spun agricultorii. Fructele gustoase şi parfumate nu se fără efort.
În condiţii normale, producţia de căpşuni ar fi trebuit să fie nu doar o sursă consistentă de venituri pentru localnici, ci şi o importantă zona de creştere economică pentru comunitate. Lucrurile nu stau însă deloc aşa. Producătorii de căpşuni din Halmeu spun că vânzătorii care aduc fructele din import le strică piaţa.
Comuna Halmeu, din judeţul Satu Mare, asigură 75% din producţia de căpşuni a României. În fiecare an, în ultima sâmbătă şi duminică a lunii mai, în localitate se organizează chiar o sărbătoare a căpşunilor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.