RAPORT DE ȚARĂ. Cluj, unul dintre cele mai importante centre culturale din sud-estul Europei

Data publicării:
babes_bolyai

Istoria învăţământului superior clujean începe în secolul al XVI-lea, când a fost înfiinţată Universitatea din Cluj. După un parcurs zbuciumat în 1945, la sfârşitul celui de-al doilea Razboi Mondial, învatamantul superior românesc din Cluj se organizează sub numele de Universitatea Victor Babeş. Tot în acelaşi an, autorităţile române au înfiinţat Universitatea maghiară Bolyai.

Din 1959, cele două universităţi se unesc sub numele a doi oameni de ştiinţă: bacteriologul român Victor Babeş şi matematicianul maghiar Janos Bolyai. Cum tot al cincilea locuitor al Clujului este student, nu surprinde pe nimeni că aici este cea mai mare concentrare de instituţii academice din ţară. Şi în acest context, universitarii clujeni cred că vocile lor trebuie să facă auzite în procesul de regionalizare.

În prezent, Universitatea reuneşte 21 facultăti cu programe de studii în limbile română, maghiară şi germană.

„În domeniile de vârf avem expertiză peste tot şi practic nu există sector de activitate în România în care UBB să nu fie activă. Plus raporturile cu mediul de afaceri, integrarea în societate care ne plasează de asemenea pe primul loc sau printre primele poziţii nu numai în ţară, ci în întreaga regiune centrală şi de sud-est. Practic în acest moment, Clujul este un pol de putere intelectuală, al doilea după capitala ţării”, a susținut Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

În cadrul Universităţii Babeş-Bolyai funcţionează unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetări din ţară în domeniul psihologiei: platforma Psytech-MATRIX, unicat în România. Sub forma unui cub, aceasta este folosită cu succes în tratamentul fobiilor, cu ajutorul psihoterapiei prin realitate virtuală.

Rezultate inedite în domenii surpinzătoare, cu aplicabilitate imediată, au şi studenţii Universitatăţii Tehnice din Cluj-Napoca. Profesorului Nicolae Balc îi place să spună că în departamentul său de la Facultatea de Construcţii de Maşini s-a întâlnit tehnologia cu medicina.

Noi facem în premieră naţională şi implanturi personalizate cu astfel de maşini imprimante 3D, care pot prelua o imagine de la un tomograf asistat de calculator. Noi putem fabrica implanturi cu care la Clinica Maxilo-Faciale din Cluj au fost operaţi deja mulţi pacienţi”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Balc, directorul Departamentului Inginerie a Fabricaţiei.

De altfel, de ani buni, dincolo de inovaţie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca asigură în mare parte specialiştii IT pentru parcurile industriale dezvoltate în judeţ. Renumită pentru pregătirea absolvenţilor săi veniţi din peste 50 de ţări din întreaga lume este şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, fruntaşă în cea mai recentă clasificare a primelor zece instituţii de învăţământ superior, realizată de Ministerul Educaţiei.

În acelaşi top, regăsim şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. La instituţia fondată cu 140 de ani în urmă s-a format ca specialist şi actualul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Mult mai veche este şcoala de arte, prima deschisă în ţară, în anul 1781. Premergatoare acesteia pot fi considerate atelierele de iconari si pictori de biserici precum cele de la Nicula, Laz sau Fagar. Actuala Universitate de Arte şi Design pregăteşte anual peste 1000 de studenti, viitori specialişti în arte plastice si decorative, sculptură, conservare-restaurare sau chiar viitori creatori de modă.

Alte sute de artişti ies anual de pe băncile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, instituţie cu tradiţie în România, înfiinţată în anul 1919.

Generaţie după generaţie, mii de tineri îşi leagă numele şi unii, chiar destinul, de oraşul universitar Cluj-Napoca. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...