Dacă în anii de glorie la minele de la Roșia Montană lucrau mii de oameni, acum totul este istorie. Lipsa locurilor de muncă i-a făcut pe cei tineri să plece, iar pe bătrânii locului să-și ducă traiul cu greu de la o zi la alta. Aceeași situație se întâlnește și în Abrud, unde exploatarea cuprului din cariera Roșia Poieni și-a redus mult activitatea. Cupru Min a trecut anul trecut printr o procedură eșuată de privatizare.
Constantin Păcurar s-a născut în Roşia Montana şi a lucrat la mină 30 de ani. Are nouă copii şi cinci nepoţi pe care trebuie să îi hrănescă.
„Acum trăim de pe o zi pe alta, locuri de muncă nu sunt, mai ales la tineri. Am și eu nouă copii, din care lucrează doi și e foarte, foarte greu. Aici, în Roșia Montană, dacă nu se deschide mineritul, putem să spunem că suntem morți, morți din toate punctele de vedere”, spune acesta.
Localnicii tânjesc după vremurile în care nu duceau grija zilei de mâine.
„Foarte bine era. Știam când vine plata, când vine avansul, aveam copii, aveam animale, aveam de toate. Acum este foarte greu”, se plânge Elena Pantea, din Roșia Montană.
Azi, peste 80% dintre localnici nu au un loc de muncă. Tinerii sunt cei care resimt cel mai acut situaţia.
Exploatarea a fost vândută societății Roșia Montană Gold Corporation, controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social.
„Sunt mulți care vin și dau cu presupusul despre Roșia Montana și îmi permit să spun că foarte mulți dintre ei nici nu știu pe hartă unde este. Aici, activitatea a fost exploatarea minieră și nu doar la Roșia Montană ci și în zonele învecinate, oamenii acest lucru au învățat să-l facă”, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană.
O situație aproape similară o întâlnim și în Abrud, unde funcținează societatea Cupru Min, care deține exploatarea de cupru de la Roșia Poieni.
La cariera de cupru de la Roșia Poieni au muncit de-a lungul timpului peste 5.000 de oameni. Astăzi însă abia 500 mai lucrează aici, iar asta deoarece societatea și-a redus mult activitatea din cauza lipsei fondurilor.
La un moment dat, s-a încercat privatizarea societății. În 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câștigătoare a licitației organizate pentru vânzarea acțiunilor deținute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la prețul de 200 milioane de euro. Prețul de pornire a fost de 57 milioane de euro. Ulterior, licitația a fost anulată, cele două părți nereușind să ajungă la o înțelegere.
Zăcământul de la Roșia Poieni administrat de exploatarea minieră are 900 de milioane de tone și reprezintă 60 la sută din rezerva de cupru a României.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.