Aglomeraţia din Capitală şi companiile care şi-au mutat sediile în celebrul cartier Pipera i-au convins pe mii de bucureşteni să îşi facă buletin de Ilfov.
Ilfovul ar fi ajuns din urmă Bucureştiul ca număr de locuinţe dacă nu ar fi venit criza, spun analiştii imobiliari.
Daniela şi Ştefan au plătit 80.000 de euro pentru un apartament într-un bloc nou. În Capitală i-ar fi costat mai mult dacă ar fi vrut acelaşi confort. Mai au puțin de lucru cu amenajarea interiorului, dar până îl vor mobila, îl vizitează aproape zilnic.
Planurile pe care Daniela şi Ştefan şi le fac în livingul spaţios ţin mai mult de faptul că depind de maşină, că supermarketul este departe şi că blocul în care stau a intrat în insolvenţă.
Dezvoltarea Ilfovului a rămas în mare parte la stadiul din 2008 din cauza crizei imobiliare, iar multe ansambluri au fost preluate de bănci şi stau şi acum goale sau neterminate.
În sudul Bucureştiului, Elena Ion își construiește casa pe care o visează de șapte ani, de când a investit în teren. A cheltuit până acum 60.000 de euro şi spune că a venit în Ilfov ca sa aibă mai mult spaţiu.
Există însă şi reversul medaliei. Zeci de case sunt scoase la vânzare în fiecare comună din Ilfov de către băncile care le-au executat silit sau de către proprietarii care nu au mai avut bani să le finalizeze.
În Chiajna, adică în vestul Capitalei, dezvoltatorii par că nu au auzit de criza imobiliară şi anunţă proiecte grandioase.
Ieftinirea terenurilor a fost primul pas în decizia dezvoltatorilor de a investi 60 de milioane de euro pentru a construi 3.000 de apartamente.
Pe dezvoltatori, un metru pătrat construit îi costă 350 de euro, iar atunci când vând locuinţa cer 500 de euro pe metrul pătrat. O afacere bună, chiar şi în criză, însă cele mai mari probleme le au proprietarii care au cumpărat case supraevaluate şi fără un minimum de confort.
În ultimii 20 de ani, populaţia judeţului Ilfov a crescut cu 30%, până La aproape 400.000 de locuitori. Este a doua cea mai mare creştere din ţară, după judeţul Timiş.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.