RAPORT DE ȚARĂ. Castrul roman Porolissum (Sălaj), cel mai bine păstrat sit arheologic din țară

Data publicării:
porolissum

Castrul roman de la Porolissum a avut șansa istorică de a supraviețui veacurilor și de a rămâne unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România. Aflat lângă comuna sălăjeană Moigrad, Porolissum a fost la originile sale, în anul 106, centru militar de graniță, stabilit de împăratul Traian în timpul războaielor daco-romane.

În câteva decenii, așezarea a devenit un important centru comercial, care a ajutat la dezvoltarea schimburilor dintre romani și barbari.

„A fost un oraș puternic, un oraș înfloritor, dar el a pulsat, în primul rând, prin legăturile pe care le-a avut cu Napoca și cu celalalte orașe romane din Transilvania, dar și cu zona dacilor liberi de pe Valea Someșului, din zona Codrului, din zona Șimleului, care își vindeau aici mărfurile și care cereau protecție în caz de nevoie de la militarii romani. Înfipt în lumea barbară, Porollissum era o speranță pentru această zonă sub aspect militar, pentru că numărul mare de militari, buna organizare făceau ca viața să fie înfloritoare”, spune Ioan Ciocian, profesor de istorie.

Inițial, castrul care apăra principalul loc de trecere dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolisensis, a fost construit din lemn, pe fundații de piatră. Soldații care formau această tabără militară erau aduși din Spania, Britania sau Galia. În timp, numărul locuitorilor a crescut, iar așezarea a beneficiat de un amfiteatru, de drumuri pietruite și de aducțiune de apă.

Atât pentru specialiștii din România, cât și pentru cei din străinătate, castrul de la Porollissum reprezintă o sursă inepuizabilă de dovezi istorice ale felului în care era organizat Imperiul Roman. Mai lipsesc doar oamenii și luptele cu gladiatori pentru ca impresia de întoarcere in timp să fie completă.

Săpăturile care au acos la suprafață această comoară a județului Sălaj au început în anii '70 și continuă și acum. La Porolissum, o lume întreagă este scoasă din pământ, ca să facă lumină în istorie.

La doar opt kilometri de Zalău, pe teritoriul satului Moigrad, Porollisum, castrul roman unde timpul s-a oprit acum 1.800 de ani, își așteaptă vizitatorii și de ce nu, recunoașterea istorică.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...