Cei care aleg să se relaxeze în staţiunile din judeţul Bacău vor fi primiţi cu ospitalitate de gazde. Proprietarii de pensiuni şi locuitorii din zonă spun că preparatele lor se deosebesc de cele din alte zone ale ţării pentru că păstrează reţetele vechi de sute de ani şi folosesc doar ingrediente din grădina proprie.
Nimeni nu pleacă din Bacău fără să guste sărmăluţele tradiţionale, care se regăsesc în meniurile tuturor pensiunilor. Chiar dacă acest preparat vechi de sute de ani se regăseşte în toate zonele ţării, băcăuanii se laudă că secretul pentru care produsele lor sunt mai gustoase este cultivarea legumelor în serele şi grădinile proprii, dar şi animalele crescute în zona de munte.
Bucătarii spun că prepară sarmalele după o reţetă originală şi, cel mai important, prin modalitatea de preparare nu se pierd proprietăţile ingredientelor.
„Noi nu prăjim, facem totul crud, pentru digestie, pentru stomac”, spune Maria Airinei, bucătar.
Dacă proprietarii de pensiuni sunt solicitaţi pe perioada verii, producătorii tradiţionali spun că abia reuşesc să vândă preparatele pe care le fac. Rodica Ferchiu are o mică fabrică de lactate şi conserve cu legume. Toate produsele sunt preparate din legume pe care le cultivă în propria grădină, iar lactatele provin de la animalele pe care le creşte chiar ea.
Producătorul spune că are metode proprii de preparare care asigură un gust deosebit produsului final, unul sută la sută natural, fara conservanți sau alte ingrediente artificiale.
Așa că, dacă ajungeți în Bacău nu uitați să degustați produsele tradiționale făcute de locuitorii din această zonă.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.