Medicii spun că de vină este alimentaţia deficitară şi faptul că oamenii au lucrat zeci de ani în medii toxice cum ar fi minele de uraniu de la Băiţa unde zona a fost puternic radiată. Vestea bună este că în Oradea au fost construite un centru oncologic şi unul cardiovascular astfel încât bolnavii nu mai sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru a se trata.
Clinica de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea este mereu plină de pacienţi dar pe timp de caniculă ori când scad temperaturile secţia devine neîncăpătoare. Pe listele medicilor figurează zeci de mii de bolnavi, mulţi dintre ei dependenţi de îngrijirea permanentă a personalului medical.
Pentru că în Oradea nu găseau aparatura necesara pentru a se trata, mulţi bolnavi erau nevoiţi să meargă la Cluj, Timişoara ori Târgu Mureş. Cu două milioane de euro din fonduri europene, la Spitalul Judeţean a fost amenajat un centru de intervenţie cardiovasculară invazivă, dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Acesta va fi dat în folosinţă în toamnă unde se vor putea face şi operaţi.
Şi pe partea de bolnavi de cancer Bihorul este fruntaş pentru că ocupă locul trei în ţară la numărul de pacienţi oncologici. În evidenţele medicilor figurează 40.000 de cazuri dintre care 19.000 sunt în viaţă. Cauzele apariţiei acestei boli sunt multiple, spun specialiştii.
Vestea bună pentru bolnavi este că anul trecut, în Oradea a fost construit un centru oncologic în valoare de 6 milioane de euro unde condiţiile de tratament sunt asemănătoare cu cele din străinătate. Acceleratorul de particule şi brahiterapia mai îndulcesc suferinţa pacienţilor.
Există şi un capitol pozitiv unde judeţul Bihor ţine capul de listă. Este pe primul loc în ţară la prelevările de organe pentru că în fiecare an, din Oradea pleacă înspre spitalele din ţară zeci de organe care salvează vieţi.
Anul trecut la Oradea a venit o echipă de medici din Spania care a vrut să vadă cum reuşesc medicii români să convingă familiile celor decedaţi să doneze organele şi să salveze alte vieţi.