RAPORT DE ȚARĂ. Baia Mare se mândreşte cu o şcoala de pictură care a format artişti recunoscuţi în toată lumea

Data publicării:
pictura

Maramureșenii se mândresc cu vechea tradiție de pictură care, deși este prezentă mai peste tot în județ, ea se concentrează la Baia Mare. În prima fază a fost colonia de pictură, înființată în 1896 de un profesor declarat în viață la Munchen, maestru al maeștrilor. După 1950, tradiția a fost dusă mai departe de Uniunea Artiștilor Plastici, iar mai apoi de înființarea Liceului de Artă din Baia Mare.

Pictura a fost dusă și la nivel universitar, în 2000, când a început să fie studiată și în facultate, cu o singură specializare însă: pictura de șevalet. Nu este o facultate de masă, spun profesorii, ci doar pentru cei talentați. Drept dovadă, în cei 13 ani au terminat facultatea doar 180 de studenți, cu toții ajunși astăzi oameni de vază.

„Specializarea noastră nu scoate șomeri. Atâta timp cât te preocupă forma, linia, culoarea și compunerea unui spațiu, astăzi au aplicații în toate domeniile vieții sociale”, spune Nicolae Suciu, profesor de arte vizuale.

Pe absolvenții școlii de pictura băimăreană îi găsești la catedră, ca profesori de educație plastică, manageri în muzee, desingneri în advertising, dar și pictând biserici, iconostase sau vitralii. Cei mai mulți primesc de lucru din străinătate, comenzi a căror acuratețe doar studenții maramureșeni ar putea să o redea.

Universitatea de Nord din Baia Mare a fuzionat anul trecut cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, pentru a obține cei 20 la sută din banii care lipseau pentru plata angajaților. Acum, statutul universității este de centru universitar în care se regăsesc patru facultăți: una de inginerie, o facultate de resurse minerale și mediu, una de litere și alta de științe. În total, sunt 40 de specializări la nivel de licență și 30 de masterate.

Problema lipsei de fonduri este și în învățământul preuniversitar. În județul Maramureș, sunt 331 de instituții de învățământ, însă la unele condițiile de studiu sunt în urmă cu aproape 100 de ani. Este și cazul școlii gimnaziale Satu Lung, unde unele clase au rămas așa cum au fost făcute în 1850 când s-a terminat o parte din construcție. Bănci rupte, scaune care abia se mai țin, iar despre igienă nici nu poate fi vorba.

Lângă școala veche este ridicată o nouă construcție, încă din 2007. Au fost investiți acolo 21 de miliarde de lei, dar după vechiul obicei românesc lucrările s-au oprit chiar la final din lipsă de fonduri, iar cei 500 de copii învață în condiții imposibil de crezut la doar câțiva kilometri de Baia Mare.

În tot județul Maramureș, anul trecut, nu a fost nicio notă de 10 la bacalaureat, iar promovabilitatea nu a fost departe de media națională și nici de cazurile speciale întâlnite mai peste tot în țară. O parte din problemele învățământului maramureșean ar putea fi rezolvate de regionalizare, spun autoritățile locale.

„Niciodată un copil din Maramureș nu va fi interesat de același lucru de care este interesat un copil din zona Constanța. Sunt culturi diferite, sunt zone diferite și sunt interese diferite. Eu cred că o amprentă a învățământului regionalizat va fi benefică pentru învățământul la nivel global în România”, spune Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Cât despre fonduri europene investite în învățământ, în Maramureș au ajuns fonduri din parteneriate cu alte județe, bani investiți în burse de câte 400 de lei pentru 200 de elevi în pericol de abandon școlar.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...