În județul Călărași învață aproape 45.000 de elevi, mai mult de jumătate în mediul urban. Pe tot teritoriul județului există 11 licee cu profil tehnologic, de unde liceenii ar trebui sa iasă bine pregătiți, astfel încât să se poată angaja. Și cum teoria nu corespunde întotdeauna cu practica, elevii de la liceele cu profil agricol sau tehnologic nu au unde să pună în aplicare ce învață din cărți
„Învățământul tehnologic a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere. Călărașiul este un județ agricol, atunci ar trebuie să acordăm atenție dezvoltării învățământului tehnologic cu profil agricol. Noi avem două licee cu profil agricol, care ar trebui sa beneficieze de o atenție mai mare, atât în dotarea lor, cât și în realizarea unor parteneriate care să asigure desfășurarea orelor de instruire practică a acestor elevi. Pe toată suprafața județului avem un număr de 11 licee tehnologice, care sigur că necesită dotări mai bune, sprijin pentru încheierea unor parteneriate, pentru că liceul singur nu poate asigura desfășurarea orelor de instruire practică. Atunci sigur că este indicat să încheiem un parteneriat cu agenții economici, care să ne poată oferi condițiile pentru ore și, sigur, să beneficieze apoi de elevii, absolvenții pe care îi pregătim noi”, a explicat Silviana Sestachovschi, inspector școlar general.
Înainte de 1989, filiera tehnologică din județul Cășărași era bine pusă la punct. Existau licee unde elevii se pregăteau în domeniul industriei, existau ore de practică, astfel încât combinatul siderurgic să nu ducă lipsă de muncitori. Odată cu prăbușirea combinatului, a scăzut interesul elevilor. Acum, liceenii pot doar să viziteze fabricile din municipiu.
Rezultatele la bacalaureat, înainte de contestații, arată că puțin peste 26% dintre liceenii de la filiera tehnologică au promovat. Promovabilitatea la nivelul întregului județ este de 48%, prin urmare Călărași rămâne și în acest an printre ultimele 10 județe la numărul de elevi promovați. Chiar și în aceste condiții, autoritățile au de gând să deschida noi orizonturi pentru cei care reușesc să treaca de examenul maturității.
Statisticile arată că în luna aprilie a acestui an, în județul Călărași peste 36.000 de persoane munceau în domeniile agricultură, silvicultură sau pescuit. Doar 17 persoane au reușit să își găsească un loc de munca, de la începutul anului, în aceste domenii.
O persoană din Călărași care muncește în agricultură are un salariu mediu brut de aproape 1.400 de lei, cu 300 de lei mai puțin față de un angajat din același domeniu, dar din județul Prahova.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.