În această iarnă, de exemplu, doi bătrâni au fost nevoiţi să achite o factură record: peste 2.500 de lei încălzirea pe o lună la un apartament de două camere.
În Arad, cele mai multe blocuri arată ca în urmă cu douăzeci de ani: îngrămădite, cenuşii şi, mai ales, prost izolate. Din cele peste 1.200 de blocuri din oraş, abia 17 au fost anvelopate. Asta deşi, începând cu 2009, primăria le-a impus arădenilor o taxă lunară de 30 de lei tocmai pentru izolarea blocurilor. Oamenii fac haz de necaz şi spun că, în ritmul în care a mers în ultimii trei ani anveloparea, singura lor speranţă e încălzirea globală. Primăria oricum ar termina anveloparea tuturor blocurilor în 500 de ani.
Arădenii sunt pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte preţul mare pe care îl plătesc pentru gigacalorie. La acest lucru se mai adaugă şi faptul că doar 17 din blocurile din acest oraş sunt izolate termic. Rezultatul: facturi usturătoare la întreţinere pe care le plătesc arădenii pe timp de iarnă
Costul gigacaloriei în Arad este de 307 lei, din care primăria subvenţionează doar 17 lei. Autorităţile locale spun că este cea mai bună soluţie pentru a nu risipi banii din buget.
Opinia autorităţilor este contrazisă de arădenii pe care căldura îi arde la buzunar în fiecare iarnă. Mulţi au ajuns să ia credit pentru a-şi putea plăti facturile la încălzire.
Jumătate de metru cub de apă caldă pe lună de persoană este norma minimă pentru o igienă personală de bază. În mod normal, un om consumă aproximativ cinci metri cubi de apă lunar. În Arad însă, s-au înregistrat cazuri de apartamente cu două sau trei persoane care au consumat sub 0,3 metri cubi de apă pe lună. Mult, foarte mult sub standardele minime de igienă.
Cu toate acestea, arădenii renunţă greu la sistemul centralizat de încălzire, peste 60% dintre apartamente încă sunt racordate la CET. Asta şi pentru că debranşarea este extrem de dificil de făcut: trebuie acordul vecinilor, al asociaţiei şi mai trebuie plătită o taxă de 170 de lei pentru fiecare calorifer din casă.
Inventivi, oamenii au învăţat repede să fenteze sistemul. Mulţi se debranşează ilegal, apoi se autodenunţă. E mult mai ieftin şi mult mai uşor: amenda este aproximativ 500 de lei.
În Arad, dar mai ales în oraşele din jur încă există locuinţe încălzite cu lemne.
Pentru încălzirea unei case cu lemne în sezonul rece se plătesc aproximativ 1.000 de lei. Mult mai ieftin decât facturile de 400 - 500 de lei pe lună pentru apartamentele cu două şi trei camere.
Principala cauză a costului mare al gigacaloriei în Arad este sistemul rudimentar folosit de CET-ul din oraş: pe de o parte funcţionarea pe cărbune a cazanelor, care este foarte scumpă, şi, pe de altă parte, sistemul de distribuţie care are pierderi uriaşe.
Arădenii îşi pun mari speranţe în fondurile europene. Doar un proiect bine pus la punct de modernizare a sistemului de încălzire i-ar putea salva de facturile uriaşe din fiecare iarnă, spun ei.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.