„În anumite privințe, selecția e scandaloasă. Nu aveau ce căuta „The Imitation Game” sau „Selma”, care sunt niște filme nule din punct de vedere cinematografic, niște colecții de poze, explicative, demonstrative, eventual niște documentare de uz școlar. Acestea sunt firme nule cinematografic, dar există și un film negativ din punct de vedere nu doar cinematografic, ci și uman și social, „American Sniper””, spune Cristian Tudor Popescu.
Despre „American Sniper”, jurnalistul spune că este „un film național ceaușist american, ca să nu spun nazist american”.
„Există suficiente grupări naziste în America care cred că au exultat la vederea filmului, e un film de propagandă, grosier, făcut după toate regulile propagandei - alb-negru, băieții buni americani, îngerii binelui în Irak, de partea cealaltă monștrii, cu cuțitul în dinți, adică arabii”, a arătat Cristian Tudor Popescu.
Pe de altă parte, acesta spune că în competiție sunt și două filme „net superioare celorlalte din punct de vedere cinematografic. Trebuie să aibă idei un regizor, ca să concureze la mari premii trebuie să aibă idei cinematografice, să aducă pe ecran niște imagini memorabile. Le avem în Birdman și în Grand Budapest Hotel, adevărate regaluri de artă cinematografică”, spune criticul de film.
În opinia sa, absența filmelor „Interstellar” și „Gone Girl” din competița pentru cel mai bun film e „scandaloasă”.
„Interstellar e un demn urmaș al Odiseei spațiale, cu idei briliante, iar Gone Girl are cel mai bun scenariu pe care l-am văzut în selecția de anul acesta. La fiecare 20 de minute îți taie respirația pentru că își schimbă perspectiva, îți creează vertij intelectual”, spune el.
Urmăriți comentariul integral al criticului de film în materialul video de mai sus.
Citiți și alte știri despre premiile Oscar AICI.