Premierul Ludovic Orban a mers, sâmbătă, la sediul MAE pentru a evalua cum decurge votul în diaspora, în condițiile în care vineri și sâmbătă s-au înregistrat „mici situații”, în special legate de necesitatea de a-i înlocui pe unii delegați care nu s-au mai prezentat la secțiile de votare.
„Probabil numărul cel mai mare de români care vor veni la vot în diasporă va fi înregistrat mâine (duminică - n.r.), dar cel puțin ieri și astăzi, titularii de tablete - cei care au, dintre membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, dreptul să utilizeze tablete - e suficient și practic a fost fluid procesul electoral”, a apreciat premierul Ludovic Orban.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Am venit să facem o evaluare a modului în care decurge procesul de votare la secțiile de votare din străinătate și să vedem dacă mai sunt necesare măsuri în cazul în care mai apar situații care reclamă decizii rapide pentru a asigura condițiile de desfășurare cele mai bune. Din fericire, procesul decurge în bune condiții. Modificările la lege sunt modificări care dau rezultate, procesul de votare se desfășoară în condiții bune”, a explicat, sâmbătă, Ludovic Orban, la sediul MAE, alături de ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Premierul a detaliat care au fost „micile situații” întâmpinate până acum în votul din diaspora: „Au mai apărut mici situații, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri (vineri - n.r.), în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare în care, neavând decât două ședințe Biroul Electoral pentru Secțiile din Străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Azi au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și 113 de suplimentare. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare, care sperăm că vor fi aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui biroul electoral de secție de votare”, a spus premierul.
În prima zi a existat posibilitatea de înlocuire de delegați, dar sâmbătă și duminică se face înlocuirea numai în situații excepționale. Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul electoral al secției de votare nu se prezintă și se formulează din partea partidului cerere de înlocuire, a explicat Ludovic Orban.
Ministrul Bogdan Aurescu a pregătit un „corp de rezervă” în cazul în care mai există președinți și înlocuitori care - nu din personalul diplomatic, ci dintre voluntari - nu se vor prezenta la vot duminică, a menționat Ludovic Orban. La rândul său, Bogdan Aurescu a explicat că astfel de situații au apărut peste tot, nu a existat o regiune sau țară predilectă. El a mai spus că în unele secții președinții au cerut suplimentarea personalului, dar aceasta nu este o competență care să țină de MAE, ci de Biroul Electoral pentru Secțiile de votare din Străinătate. „Noi putem să facilităm prin sprijin logistic procesul electoral”, a punctat Aurescu.
„Ne bucură faptul că un număr mare de cetățeni români încă de ieri (vineri - n.r.) s-au prezentat să voteze, deși a fost o zi parțială de vot și în același timp o zi de lucru. Asta indică faptul că cetățenii români doresc să-și exercite dreptul de vot. Am încercat să rezolvăm punctual diversele probleme care ne stau nouă în competență”, a declarat Bogdan Aurescu.
Citiți și: JURNAL de vot în diaspora. Cum a fost coșmarul din luna mai și cum este acum. Corespondență specială din Italia
Editor: Luana Păvălucă