La Amatrice a fost organizată o ceremonie în memoria celor 232 de oameni care şi-au pierdut viaţa în localitate, în urma seismului de miercurea trecută. Au fost acolo numeroşi români, printre care premierul Dacian Cioloş, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, şi ambasadorul George Bologan. Inainte, şeful guvernul le-a vizitat pe cele trei românce rănite în urma seismului şi internate în spitalul din Rieti. Dacian Cioloş a anunţat că ultimul român dat dispărut în Italia a fost găsit.
ACTUALIZARE 20.25. Premierul Dacian Cioloş a declarat că a fost identificat şi ultimul român dispărut. „Nu mai avem persoane dispărute”, a adăugat premierul.
El a precizat că mâine, în şedinţa de Guvern, va propune zi de doliu naţional.
„Oamenii au nevoie acum de spriijin şi financiar. Cei din campus sunt acum dezorientaţi, unii au investit în case banii câştigaţi aici, acum şi-au văzut casele distruse şi îşi pun întrebări dacă să vină acasă. Le-am spus că dacă vin acasă o să-i ajutăm. Unii mi-au spus: domnule prim-ministru, mulţumim pentru sprijinul financiar, e important, dar noi suntem tineri şi ne interesează să găsim de muncă şi să putem munci ca să ne refacem viaţa. E un moment de cotitură, am vrut să le fim alături”, a spus Cioloş.
Au fost clipe pline de durere la Amatrice. În ciuda ploii torenţiale, mii de oameni s-au adunat în jurul sicrielor celor ce şi-au pierdut viaţa printre dărâmături. Micul oraş de munte a fost aproape ras de pe faţa pământului de cutremurul de săptămâna trecută. Aici locuiau cele mai multe dintre victime - peste 230.
Adrian Cojocaru, trimisul special Digi24 în Italia: „Sunt peste două mii de oameni care au venit să asiste la slujbă, iar în amintirea celor care au murit au fost lansate sute de baloane.”
Preşedintele Sergio Mattarela şi premierul Matteo Renzi au asistat la ceremonia din Amatrice, la care a participat şi premierul român Dacian Cioloş. După Italia, România este statul cel mai afectat de cutremur, şi asta pentru că 11 dintre victime sunt din ţara noastră.
Dacian Cioloş, premierul României: „M-a bucurat în primul rând să văd solidaritatea care s-a ţesut aici, între ei.”
Unii dintre supravieţuitori au asistat şi ei la funeraliile din Amatrice şi i-au povestit premierului momentele prin care au trecut săptămâna trecută.
„A fost foarte puternic. Nu ştiţi cum e să întinzi mâna să-ţi iei o haină şi nu poţi, fiindcă fuge şifonierul, nu-l vezi”, i-a spus un bărbat premierului.
„Făceam curăţenie în case, aveam cheile de la toată lumea, aveau toţi încredere în mine. Să mă duc într-un oraş în care nu mă cunoaşte nimeni, fără recomandare... Ei fără încredere... nu se uită”, s-a plâns o femeie.
Dacian Cioloş, premierul României: Am vrut să văd cum se simt. Am avut o discuţie cu medicii mai înainte şi mi-au confirmat că toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt în stare clinică bună şi recuperabilă total, unele pe o perioadă mai lungă, altele pe o perioadă mai scurtă. Cred că va fi o doamnă, o tânără care, în următoarele zile, chiar va fi externată, în stare psihică general bună.
Am stat de vorbă cu doamnele, le-am explicat ceea ce am decis să facem, ajutorul financiar pe care vrem să-l acordăm. Le-am spus că am decis chiar de mâine să vină un asistent social de la Bucureşti care va sta o lună - două, cât va fi necesar, aici, ca să ajungă personalul de la Ambasadă să facă toate formalităţile necesare pentru ca oamenii să poată intra în posesia ajutorului pe care îl acordăm.
El, chiar dacă nu este foarte semnificativ din punct de vedere financiar, e important să ajungă cât mai repede la oameni, pentru că e o perioadă de tranziţie dificilă pentru cei care şi-au pierdut...
Adrian Cojocaru: Aţi discutat şi cu domnul director, e totul ok din acest punct de vedere între cele două Guverne? Asistenţii au tot ce au nevoie aici?
Dacian Cioloş, premierul României: Asistenţa medicală e acoperită, mi-au explicat medicii că atâta vreme cât sunt pe teritoriu italian lucrurile sunt în regulă. Asistenţa medicală e acoperită.