Alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite nu a lăsat fără efect economia mondială. Efectele negative începuseră însă să se estompeze la orele prânzului, dat fiind discursul pozitiv la președintelui american.
Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 11%, cel mai mult după 1994, scrie agenţia de presă news.ro.
Ulterior moneda mexicană a recuperat din decalaj ajungând la o diferență de 8% față de valoarea avută anterior alegerilor.
Titlurile americane de Trezorerie, yenul şi aurul au urcat cel mai mult după rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc în iunie în Marea Britanie.
Indiele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,6%, MSCI Asia Pacific, care exclude Japonia, a pierdut
2,9%, cel mai mult după Brexit.
Dolarul s-a depreciat cu minim 1% faţă de francul elveţian, euro şi lira sterlină, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a coborât cu 0,1%, la 1,75%, în timp ce preţul petrolului a scăzut cu 3,2%.
La orele prânzului tendința de scădere a burselor se temperase dat fiind discursul pozitiv al președintelui american care a vorbit de ”vindecarea rănilor provocate de diviziunea societății”.
Au existat alți doi factori care au temperat căderile. Dolarul mai slab a fost văzut de burse ca un ajutor dat exporturilor, implicit economiei. Alegerea lui Trump a făcut pe de altă parte improbabilă creșterea dobânzii de referință de către FED - Banca centrală americană. Dobanda menținută jos ar fi un alt factor de încurajare a economiei.
Bursa moscovită se bucură
La Moscova așteptările sunt că venirea lui Trump la cârmă va micșora presiunile și sancțiunile economice asupra Rusiei. De aceea, în contradicție cu tendința globală, piețele financiare rusești au crescut miercuri după anunțul privind câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump, partizan al îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, transmite AFP.
În jurul orei 09:00 GMT, indicele RTS al Bursei de la Moscova înregistra o creștere de 1,24% în timp ce indicele Micex înregistra un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat în raport cu moneda americană, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble, și a scăzut ușor în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 70,93 ruble, potrivit Agerpres.
"Rusia este poate piața emergentă considerată drept cea care va beneficia cel mai mult de pe urma unei președinții a lui Trump, în speranța că acesta ar putea relaxa în 2017 sancțiunile care vizează Rusia", susține Charles Robertson, economistul băncii Renaissance Capital.
Anterior, Moscova a fost acuzată în SUA că favorizează candidatul republican la alegerile prezidențiale, care a avut chiar o serie de declarații laudative la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a pledat pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, afectate de dosarul sirian și cel ucrainean.
Surpriză pe Wall Street
Pe Wall Street, mulţi au rămas fără replică. ”Nu sunt prea multe de spus”, s-a limitat să comenteze investitorul miliardar Marc Lasry.
Lipsa de predictibilitate a lui Trump şi opoziţia sa faţă de acordurile de comerţ liber l-au făcut nepopular pe magnatul imobiliar în rândul multor finanţişti, care se tem că ar putea perturba comerţul mondial şi înrăutăţi relaţiile geopolitice. Dolarul şi acţiunile au scăzut la nivel mondial, investitorii renunţând la activele considerate riscante.
Afirmaţiile lui Trump la adresa sectorului financiar au lăsat Wall Street perplexă.
Pe de o parte, magnatul a promis că va renunţa la cea mai mare parte a reglementărilor adoptate după criza financiară, cunoscute sub numele de reforma Dodd-Frank Wall Street.
Pe de altă parte, el a cerut o versiune a secolului 21 a legii Glass-Steagall, veche din 1933, care prevedea separarea băncilor comerciale de cele de investiţii.
Trump nu a spus ce ar trebui să prevadă noua versiune a acesei legi, în afară de faptul că va prioritiza susţinerea afacerilor africo-americane să obţină creditele necesare.
”Uneori îl auzi criticând băncile. Apoi, strategia sa arată că vrea dereglementarea sectorului bancar. Cele două lucruri nu se potrivesc. Dar cine ştie ce gândeşte cu adevărat. Şi nu vom şti până nu o va face”, a spus Peiffer.
Există însă și oameni de afaceri care se bucură de victoria lui Trump. Matthew Tyrmand, investitor privat şi contributor la site-ul Breitbart News, crede că preşedinţia lui Trump va fi bună pentru pieţe, pentru că acesta înţelege de ce este bine ca o companie să fie lăsată să falimenteze. În opinia sa, pieţele vor înregistra o corecţie de lungă durată, înainte de a-şi reveni.
La București Bursa de Valori a deschis miercuri în scădere cu 1,8% în timp ce leul a scăzut cu un singur ban, până la 4,51 lei la euro, față de cursul de marți.