OAMENI. Un american a obţinut finanţare de la Bill Gates şi a conectat la internet 2.300 de biblioteci din România

Data publicării:
Paul Andre Baran

Mă numesc Paul Baran, am 40 de ani. Am venit în România în 1998. Am fost născut în Los Angeles. Tatăl meu este din Bucureşti. Este născut şi crescut aici, iar mama mea este din Polonia”, a spus Paul - Andre Baran, directorul programului Biblionet. 

„În '98, am terminat Facultatea şi căutam un viitor. Având şi origine română, am aplicat să văd dacă pot să vin în România ca stagiar. Am fost acceptat la Preşedinţie. Am fost acceptat pentru şase luni, iar după, internship. Mi-a părut foarte interesantă România şi am rămas”, a spus Paul - Andre Baran.

„Biblionet a început, de fapt, ca un program pilot în 2007. Am putut să experimentăm, să lucrăm cu mai multe biblioteci zonale, judeţene, locale. Am lucrat cu administraţii publice de diferite dimensiuni. Bazat pe aceste experimente am dezvoltat proiectul Biblionet”, a precizat Paul - Andre Baran.

Fundaţia Bill şi Miranda Gates a oferit 26, 9 milioane de dolari

Noi am promis că facem proiectul în cinci ani şi că vom echipa 1.600 de biblioteci publice. Am reuşit, parţial din cauza crizei, să facem licitaţii din care preţul a ieşit mai mic, mult mai bun decât ce a fost estimat iniţial, iar cu banii care nu au fost cheltuiţi am adăugat biblioteci noi. Am ajuns la 2.300 de biblioteci furnizate cu interent din cele 2.800 de biblioteci publice din ţară şi am instruit peste 3.000 de bibliotecari.

„Noi sperăm că acesta este un pas major pentru a-i ajuta în mod special pe oamenii din mediul rural pentru a beneficia de informaţii şi deja sunt semne că au început”, a mai spus Paul - Andre Baran.

„Spre exemplu, copiii care sunt lăsaţi de părinţii lor care muncesc în străinătate, în Italia, Spania. Ei vin la bibliotecă pentru a avea conversaţii prin Skype cu mama şi tatăl lor”, a adăugat Paul - Andre Baran.

„Sunt multe beneficii pe care noi începem să le vedem, de la căutarea unui job online. Asta se vede tot mai des, ca unul din serviciile de care românii au nevoie”, a meníonat Paul - Andre Baran.

Am învăţat să comunicăm cu lumea din afară, de peste hotare. Ne-am creat conturi de Facebook, de Yahoo, de Gmail. Copiii au învăţat să-şi redacteze un text de pe Google. Au învăţat să-şi redacteze rezumate pentru şcoală. Persoanele de vârsta a treia vin să-şi citească presa de pe internet, să vorbească cu rudele de peste hotare pe Skype. La început erau reticenţi, nu credeau că îşi vor putea redacta singuri un CV. Acum, eu doar îi asist”, a spus Florin Barbu, bibliotecar în Ciocăneşti, jud. Dâmboviţa.

„Programul Biblionet este în fiecare judeţ din România. Din estimările noastre, avem cam jumătate de milion de români care au intrat pentru prima dată într-o bibliotecă şi au văzut pentru prima dată ce este internetul”, a adăugat Paul - Andre Baran.

„O să fie foarte interesant în momentul când mai mulţi copii vor avea tablete pentru manuale digitale. Chiar şi unele ieftine, pentru că există tablete şi până în 100 de dolari. Cum punem cărţile pe tabletă, cum le putem folosi într-un mod eficient, iar aici rolul bibliotecii ar fi unul precis, acela de a ajuta copiii”, a mai spus Paul - Andre Baran.

„Toată lumea a spus la început că nu vom putea face programul, că nu o să iasă, iar noi eram foarte speriaţi la început pentru că foarte multă lume asta ne spunea. Bibilonet a fost implementat datorită partenerilor, adică biblioetcarilor şi ANBPR, care este asociaţia Bibilotecarilor. Această coaliţie a creat un serviciu care va fi permanent. De acum în colo, în majoritate de locuri, dacă nu peste tot. E clar că s-a schimbat. Biblioteca nu va fi ce a fost, va fi unul în care găseşti informaţii pe internet. Eu cred că prin aceşti parteneri vor ajuta bibliotecile să evolueze şi va avea un impact asupra societăţii”, a precizat Paul - Andre Baran.

Noi toţi suntem de acord să existe educaţie publică şi, indiferent unde te duci în Europa, asta este acceptabil. Copilul merge până în clasa la 12, după care se decide dacă merge mai departe sau nu, dar ce se întâmplă dacă totul se schimbă? Indiferent ce vârstă ai, totul începe să fie diferit de ce ai ştiut. Totul este online, online banking, pensie online, cumpărături online. Singurul lucru în care credem este ca bibliotecile publice să aibă rolul de a-i ajuta pe ceilalţi să înveţe, să se adapteze la aceste lucruri. Îndrumarea către aceste noi tehnologii care ne afectează pe toţi, indiferent că vrem sau nu”, a mai spus Paul - Andre Baran.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...