Foto: wikipedia.org
O postare pe pagina de Facebook a premierului Victor Ponta în care este ilustrată o frază celebră a lui Ion Rațiu este motiv de scandal.
„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” - asta i-a reproșat Ion Rațiu lui Ion Iliescu în campania pentru alegerile prezidențiale din 1990.
Fotografia este însoțită de mesajul lui Victor Ponta: „În 1990, primul meu vot a fost pentru Ion Rațiu, inclusiv din acest motiv!”.
Iar această postare nu a rămas fără reacții. Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu, a precizat pe pagina de Facebook a fundaţiei:
„Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România, însă invocarea tatălui meu, Ion Raţiu de către domnul Ponta în campania sa politică mă forţează să protestez! Dacă ar fi să îi cred pe toţi cei care mi-a spus din 1990 încoace că au votat cu tatăl meu, Ion Raţiu – el cu siguranţă ar fi fost ales Preşedinte al României! Am auzit această poveste înainte, cu toate acestea nu am văzut dovezi concrete că domnul Ponta chiar a început să înţeleagă adevăratul sens al expresiei pe care o citează. Faptul că, dispreţuitor, domnul Ponta i-a numit „golani” pe cei care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană este un exemplu recent. Negarea aparentă a dreptului constituţional la vot al electoratului din diasporă este încă unul. Un singur lucru ar trebui să fie foarte clar, Ion Raţiu nu ar fi susţinut niciodată candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României. Ion Raţiu a visat o România liberă, prosperă şi democratică, o Românie cu un respect adevărat pentru statul de drept. O ţară unde există respect reciproc între români, de la şeful statului până la cetăţeanul obişnuit, nu o Românie semi-dictatorială, care priveşte înapoi către ideologii şi practici neo-comuniste discreditate. Domnul Ponta nu reprezintă nimic mai mult decât moştenirea mentorilor săi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase”.
Potrivit Adevărul, ulterior, premierul Victor Ponta a editat mesajul, adăugând o precizare: „P.S. Pentru cei care isi pun intrebari despre cum am putut vota in 1990, le reamintesc existenta unui act normativ care, pentru acel an, dadea dreptul de vot tuturor celor care implineau 18 ani in cursul anului. Asadar, am putut vota in mai, desi am implinit 18 ani in septembrie.”