NEbunul-simț în trafic. De ce agresivitatea de pe șosele este greu de amendat? Răspunsul unui polițist

Data actualizării: Data publicării:
Texting and driving wreck hitting pedestrian
Foto: GettyImages

Din dorința de a ajunge mai repede unde au treabă și pentru a combate mai ușor haosul din trafic, unii șoferi fac tot ce le stă în putință: nu respectă semnele de circulație, nu opresc la trecerile de pietoni sau, pur și simplu, apasă în neștire pedala de accelerație. Dacă la acestea adăugăm și neatenția de la volan, combinația poate fi fatală. De ce este important un comportament civilizat în trafic, aflați într-un nou episod al campaniei "România NEbunului-Simț".

George Vintilă: România NEbunului Simț e foarte ușor pentru că suntem foarte mulți participanți la trafic și foarte puține șosele.

George Vintilă: Nici nu vreau să mă gândesc la un top al șoferilor nesimțiți pentru că se pare că, statistic vorbind, din punctul ăsta de vedere stăm foarte prost. După părerea mea, în top 3 ar urca pietonii, trecerile de pietoni, atenția șoferilor la trecerile de pietoni. Pe locul al doilea bicicliștii și atenția noastră la bicicliști și în top 3 motocicliștii, sunt destul de mulți începători și aș rămâne și cu noile vechicule, trotinetele electrice care par a fi foarte periculoase.

Cât costă neatenția la volan?

George Vintilă: Sunt oameni care se cred în continuare haiduci, oameni care își doresc să ajungă mult mai devreme din locul A în locul B. La bază stă undeva educația. Mereu se întâmplă așa, indiferent de domeniu.

Teodora Iacob - jurnalist Digi24: Alături de mine astăzi este Sorin Ene, pilot profesionist, vom face astăzi împreună o simulare. Despre ce e vorba.

Sorin Ene - pilot profesionist: Simulări care vor avea același efect și vom pune accent pe timpul de reacție.... Conducătorii auto folosesc foarte mult telefonul la volan, discută între ei, ascultă muzică, orice altceva în afară să fie atenți la volan. A, da, invitatul nostru de astăzi este Jamal, un prieten, un manechin. Ca totul să pară cât mai real. Să trecem la treabă.

-Care e cel mai frecvent gest pe care îl fac șoferii la volan?

-Folosirea telefonului mobil, folosirea sistemului audio la capacitate maximă la fel, discuțiile din interiorul autoturismului... Asta facem azi, cumulăm toate cele 3 lucruri care au același efect.

-De ce s-a întâmplat acest lucru?

Sorin Ene - pilot profesionist: Timpul de reacție este foarte important, în momentul în care nu îl avem , nu putem fi atenți la trafic, drept dovadă am avut un pieton peste care am dat cu mașina. Din fericire, de această dată a fost un manechin.

Haosul din trafic duce la agresivitate

George Vintilă: Agresivitate în trafic în România cred că va exista mereu. Sper ca în curând din punct de vedere legal sa se poată lua măsuri, pentru că este inacceptabil să mai vedem încă filmulețe pe net și să auzim de la prieteni că se întâmplă bătăi în trafic, se iese din mașină, se bate lumea.

Agresivitatea din trafic, greu de amendat

Bogdan Toader - polițist sindicat Europol: Polițistul trebuie să fie de față atunci când se comite această contravenție, nu poate să aplice o sancțiune în baza unei filmări sau a povestirii unui martor. O persoană implicată într-un astfel de eveniment se adresează poliției și e foarte greu să îi explici că nu îți permite să sancționezi, dacă polițistul nu a perceput direct scandalul, injuriile...

George Vintilă: Suntem mai înaintea lucrurilor... Să o lăsăm puțin mai moale, să ajungem safe în locul în care ne-am propus să ajungem și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut alături de cei dragi.

George Vintilă: Ce să zic, în luna august au confirmat cei de la GreenPeace că s-a topit calota glaciară în proporție foarte mare, se pare că către Ilfov alunecă treaba asta, ați văzut cum stau focile și se răcoresc. Acum ce sa mai zicem de poluarea fonică și așa mai deprte. E alegerea fiecăruia, dar ne dorim niște lucruri un pic mai de bun simț. Haideți să revenim la ceea ce știam noi că e România.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...