NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului

Data publicării:
medicamente copii

Spiderman, pisicuţe, minimarţieni şi ursuleţi. Ambalajele sunt frumos colorate, dar în cutii nu sunt bomboane, ci medicamente pentru copii. Este strategia firmelor de medicamente pentru a face pentru cei mici cât mai atractive pastilele, altfel greu de înghiţit. Numai că, în ultimii ani, medicii asisită la un abuz de tratamente administrate copiilor.

Un studiu făcut anul trecut de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente arăta că peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului. În ceea ce priveşte afecţiunile pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic, răceala şi gripa se află pe primul loc. Cele mai periculoase, spun medicii, sunt antibioticele.

Sfatul pediatrului este foarte important în tratarea bolilor, dar există situaţii de urgenţă, când părinţii trebuie să intervină imediat şi să-i administreze copilului un medicament. Febra, convulsiile şi şocul anafilactic sunt cele mai frecvente situaţii în care este necesară o intervenţie medicamentoasă promptă.

„Mămicile ar trebui să aibă în casă tot felul de medicamente, dar mai mult pentru o stare de febră, dacă e cumva o constipaţie să aibă un supozitor cu glicerină, dar toate ca urmare a unui consult la medicul pediatru sau cu farmacistul, nu după ce a auzit de la vecina sau în reclama de la televizor”, a sfătuit Beatrice Speteanu, farmacist.

Important de ştiut este că anumite medicamente sunt complet interzise copilului, iar acest lucru este menţionat în prospectele pastilelor. De exemplu, banala aspirină poate duce la apariţia unei boli rare, dar grave, care afectează ficatul şi creierul.

În plus, unele clase de medicamente sunt indicate în funcţie de vârstă şi greutate: de exemplu, antihistaminicele sunt indicate doar după doi ani. Însă, uneori, din dorinţa de a proteja sistemul imunitar al celui mic, părinții dau copilului preventiv vitamine, fără a lua legătura cu medicul pediatru.

„Vitamina D administrată atunci când nu este cazul şi evetual abuziv duce la o maturizare mai rapidă a sistemului osos al copilului riscând ca acesta să rămână mititel, făcându-se osificarea mai rapid. Vitamina A, în exces, dăunează retinei. Vitaminele B vor duce la maturizarea rapidă şi excesivă a sistemului nervos ceea ce nu ne dorim la un copil de doi, trei, patru, șapte ani. Un abuz de vitamina C expune la apariţia de litiaze renale”, a avertizat dr. Sorin Cadar, medic pediatru.

La fel de dăunătoare pot fi şi ceaiurile medicinale. Ca şi în cazul medicamentelor şi suplimentelor alimentare, şi acestea pot avea o serie de contraindicaţii, iar sfatul medicului este absolut necesar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis să...
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Sean „Diddy” Combs: „Este ceea ce am spus de...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Salma Hayek, imaginile care au făcut furori printre fani: „Nicole Kidman are doar zece, ești grozavă!”...
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului